Reklama

Reklama

Dania na cały tydzień

Te potrawy umilą każdy dzień. Są wyjątkowo smaczne!

Paszteciki francuskie z parówkami

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • jajko
  • opakowanie parówek
  • 10 dag sera żółtego np. gouda
  • cukinia
  • keczup
  • olej
  • papryka czerwona w proszku
  • tymianek
  • świeże oregano
  • sól
  • pieprz
  • sezam

Sposób przygotowania

1. Ciasto francuskie rozwiń, lekko rozwałkuj. Cukinię pokrój w plastry, osól, odstaw na 20 minut. Usmaż na oleju z obu stron. 

2. Z parówek zdejmij błonki, przekrój je na pół i wzdłuż na ćwiartki. Ciasto pokrój na duże prostokąty. Na każdym z nich układaj kawałki parówek, plastry cukinii, starty żółty ser, przyprawy, keczup. Zawijaj i zaklejaj, formując prostokąty. Smaruj jajkiem. 

3. Paszteciki układaj na blasze, posyp sezamem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące, udekoruj listkami oregano. 


Quiche z serem kozim

Składniki - ciasto

  • szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • żółtko
  • sól
  • łyżka śmietany 18 proc.

Składniki - farsz

  • opakowanie sera koziego lub twardej mozzarelli
  • 6 plastrów mortadeli lub szynki
  • opakowanie śmietany 18 proc.
  • brokuł
  • koper
  • sól
  • pieprz

1. Masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtko, szczyptę soli i łyżkę śmietany, zagnieć ciasto. Odłóż je do lodówki na 30 minut. 

2. Brokuł ugotuj na parze. Ciastem wyklej formę. Ułóż pokrojony w kostkę ser, brokuł, szynkę, koper, przyprawy. Zalej wszystko śmietaną, piecz 30 minut w temp. 180°C. 

Reklama

Suflet z łososiem

Składniki

  • 30 dag sera gouda
  • 6 jaj
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • natka pietruszki
  • garść szpinaku
  • papryka
  • tłuszcz do foremek
  • szczypta imbiru
  • plastry łososia
  • szczypta chilli
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz


Sposób przygotowania

1. Żółty ser zetrzyj na tarce, natkę i szpinak umyj i drobno posiekaj. Żółtka oddziel od białek. W garnku zagotuj masło z mlekiem, dodaj przesianą mąkę, przypraw solą, pieprzem i imbirem. Mieszaj. Zdejmij z ognia i masę utrzyj z żółtkami. 

2. Białka ubij z odrobiną soli. Do masy z mąką dodaj szpinak, natkę, białka, pokrojone plastry łososia, posiekaną paprykę, przyprawy. Wymieszaj delikatnie. Formy wysmaruj tłuszczem, przekładaj do nich ciasto, piecz 30 minut w temp. 180°C.

Szynka w cieście

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - mięso

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 owoce ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • olej
  • żurawina
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz. Przyprawy stłucz w moździerzu, wymieszaj z łyżką oleju. Posmaruj szynkę, obłóż posiekaną w piórka cebulą i czosnkiem, odstaw do lodówki na noc. Usuń przyprawy, ułóż w brytfannie, piecz pod przykryciem 2 godziny. 

2. Mąkę przesiej, na środku połóż zimne masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka, jajko, sól i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto, włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj. Ułóż na nim szynkę, zaklej. Posmaruj wymieszanym jajkiem. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Dekoruj.  

Bułeczki z dynią

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek

Składniki - farsz

  • 40 dag dyni
  • sól
  • 1/2 pomarańczy
  • kilka orzechów nerkowca lub migdałów

Sposób przygotowania

1. Masło roztop i ostudź. Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj pozostałe składniki, a na końcu wlej masło. Wyrabiaj ciasto 10 minut, przykryj i odstaw na godzinę. Dynię obierz, pokrój, posól. Wrzuć do garnka, duś z dodatkiem kilku łyżek wody, zmiksuj na gładką masę. 

2. Ponownie wyrób ciasto i podziel na porcje. Uformuj z nich kule i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdą spłaszcz. Kładź farsz, posiekaną pomarańczę i orzechy. Odstaw na 20 minut. Posmaruj jajkiem z mlekiem, piecz 20 minut w temp. 180°C. 

Śledź z ziemniakami

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 3 szklanki mleka lub wody
  • łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
  • 8 owoców ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • pojemnik śmietany 18 proc.
  • pojemnik jogurtu
  • 2 szklanki oleju rzepakowego
  • 8 dużych ziemniaków
  • sól
  • pieprz mielony
  • seler naciowy

Sposób przygotowania

1. Umyte filety śledziowe zalej mlekiem lub wodą i odstaw na kilka godzin. W moździerzu rozetrzyj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Śledzie osącz i natrzyj przyprawami. Cebule obierz i poszatkuj drobno. Obłóż śledzie, zalej olejem i pozostaw na kilka dni w lodówce. 

2. Ziemniaki ugotuj. Wymieszaj śmietanę, jogurt, sól, pieprz, kolorowy pieprz. Kładź po kilka ziemniaków na talerze, filety śledziowe osączone z oleju polej sosem jogurtowo-śmietanowym. Udekoruj posiekanym selerem.

Cukinie zapiekane

Składniki

  • 4 cukinie
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie pomidorków
  • koktajlowych
  • słodka papryka w proszku
  • olej
  • 2 duże opakowania serka topionego
  • opakowanie jogurtu naturalnego
  • listki bazylii

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, przetnij, wydrąż środki, wnętrza przypraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej łyżeczkę oleju, dodaj serek topiony, słodką paprykę i jogurt. Sos gotuj przez kilka chwil. 

2. Do cukinii włóż pokrojone pomidorki koktajlowe, przypraw, zalej sosem. Posyp listkami bazylii, zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z kukurydzą lub smażonymi ziemniakami. 


Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje