Dania na cały tydzień

Te potrawy umilą każdy dzień. Są wyjątkowo smaczne!

Paszteciki francuskie
Paszteciki francuskie123RF/PICSEL

Paszteciki francuskie z parówkami

Sposób przygotowania

1. Ciasto francuskie rozwiń, lekko rozwałkuj. Cukinię pokrój w plastry, osól, odstaw na 20 minut. Usmaż na oleju z obu stron. 

2. Z parówek zdejmij błonki, przekrój je na pół i wzdłuż na ćwiartki. Ciasto pokrój na duże prostokąty. Na każdym z nich układaj kawałki parówek, plastry cukinii, starty żółty ser, przyprawy, keczup. Zawijaj i zaklejaj, formując prostokąty. Smaruj jajkiem. 

3. Paszteciki układaj na blasze, posyp sezamem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące, udekoruj listkami oregano. 

Telewizja IPTV czy OTT. Co wybrać?
Quiche
Quiche123RF/PICSEL

Quiche z serem kozim

1. Masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtko, szczyptę soli i łyżkę śmietany, zagnieć ciasto. Odłóż je do lodówki na 30 minut. 

2. Brokuł ugotuj na parze. Ciastem wyklej formę. Ułóż pokrojony w kostkę ser, brokuł, szynkę, koper, przyprawy. Zalej wszystko śmietaną, piecz 30 minut w temp. 180°C. 

Muffinka jajeczna
Muffinka jajeczna123RF/PICSEL

Suflet z łososiem

1. Żółty ser zetrzyj na tarce, natkę i szpinak umyj i drobno posiekaj. Żółtka oddziel od białek. W garnku zagotuj masło z mlekiem, dodaj przesianą mąkę, przypraw solą, pieprzem i imbirem. Mieszaj. Zdejmij z ognia i masę utrzyj z żółtkami. 

2. Białka ubij z odrobiną soli. Do masy z mąką dodaj szpinak, natkę, białka, pokrojone plastry łososia, posiekaną paprykę, przyprawy. Wymieszaj delikatnie. Formy wysmaruj tłuszczem, przekładaj do nich ciasto, piecz 30 minut w temp. 180°C.

Szynka w cieście
Szynka w cieście123RF/PICSEL

Szynka w cieście

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz. Przyprawy stłucz w moździerzu, wymieszaj z łyżką oleju. Posmaruj szynkę, obłóż posiekaną w piórka cebulą i czosnkiem, odstaw do lodówki na noc. Usuń przyprawy, ułóż w brytfannie, piecz pod przykryciem 2 godziny. 

2. Mąkę przesiej, na środku połóż zimne masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka, jajko, sól i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto, włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj. Ułóż na nim szynkę, zaklej. Posmaruj wymieszanym jajkiem. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Dekoruj.  

Bułeczki z dynią
Bułeczki z dynią123RF/PICSEL

Bułeczki z dynią

Sposób przygotowania

1. Masło roztop i ostudź. Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj pozostałe składniki, a na końcu wlej masło. Wyrabiaj ciasto 10 minut, przykryj i odstaw na godzinę. Dynię obierz, pokrój, posól. Wrzuć do garnka, duś z dodatkiem kilku łyżek wody, zmiksuj na gładką masę. 

2. Ponownie wyrób ciasto i podziel na porcje. Uformuj z nich kule i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdą spłaszcz. Kładź farsz, posiekaną pomarańczę i orzechy. Odstaw na 20 minut. Posmaruj jajkiem z mlekiem, piecz 20 minut w temp. 180°C. 

Śledź z ziemniakami
Śledź z ziemniakami123RF/PICSEL

Śledź z ziemniakami

Sposób przygotowania

1. Umyte filety śledziowe zalej mlekiem lub wodą i odstaw na kilka godzin. W moździerzu rozetrzyj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Śledzie osącz i natrzyj przyprawami. Cebule obierz i poszatkuj drobno. Obłóż śledzie, zalej olejem i pozostaw na kilka dni w lodówce. 

2. Ziemniaki ugotuj. Wymieszaj śmietanę, jogurt, sól, pieprz, kolorowy pieprz. Kładź po kilka ziemniaków na talerze, filety śledziowe osączone z oleju polej sosem jogurtowo-śmietanowym. Udekoruj posiekanym selerem.

Cukinia nadziewana
Cukinia nadziewana123RF/PICSEL

Cukinie zapiekane

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, przetnij, wydrąż środki, wnętrza przypraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej łyżeczkę oleju, dodaj serek topiony, słodką paprykę i jogurt. Sos gotuj przez kilka chwil. 

2. Do cukinii włóż pokrojone pomidorki koktajlowe, przypraw, zalej sosem. Posyp listkami bazylii, zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z kukurydzą lub smażonymi ziemniakami. 


Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas