Dania na cały tydzień
Te potrawy umilą każdy dzień. Są wyjątkowo smaczne!
Paszteciki francuskie z parówkami
Sposób przygotowania
1. Ciasto francuskie rozwiń, lekko rozwałkuj. Cukinię pokrój w plastry, osól, odstaw na 20 minut. Usmaż na oleju z obu stron.
2. Z parówek zdejmij błonki, przekrój je na pół i wzdłuż na ćwiartki. Ciasto pokrój na duże prostokąty. Na każdym z nich układaj kawałki parówek, plastry cukinii, starty żółty ser, przyprawy, keczup. Zawijaj i zaklejaj, formując prostokąty. Smaruj jajkiem.
3. Paszteciki układaj na blasze, posyp sezamem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące, udekoruj listkami oregano.
Quiche z serem kozim
1. Masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtko, szczyptę soli i łyżkę śmietany, zagnieć ciasto. Odłóż je do lodówki na 30 minut.
2. Brokuł ugotuj na parze. Ciastem wyklej formę. Ułóż pokrojony w kostkę ser, brokuł, szynkę, koper, przyprawy. Zalej wszystko śmietaną, piecz 30 minut w temp. 180°C.
Suflet z łososiem
1. Żółty ser zetrzyj na tarce, natkę i szpinak umyj i drobno posiekaj. Żółtka oddziel od białek. W garnku zagotuj masło z mlekiem, dodaj przesianą mąkę, przypraw solą, pieprzem i imbirem. Mieszaj. Zdejmij z ognia i masę utrzyj z żółtkami.
2. Białka ubij z odrobiną soli. Do masy z mąką dodaj szpinak, natkę, białka, pokrojone plastry łososia, posiekaną paprykę, przyprawy. Wymieszaj delikatnie. Formy wysmaruj tłuszczem, przekładaj do nich ciasto, piecz 30 minut w temp. 180°C.
Szynka w cieście
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz. Przyprawy stłucz w moździerzu, wymieszaj z łyżką oleju. Posmaruj szynkę, obłóż posiekaną w piórka cebulą i czosnkiem, odstaw do lodówki na noc. Usuń przyprawy, ułóż w brytfannie, piecz pod przykryciem 2 godziny.
2. Mąkę przesiej, na środku połóż zimne masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka, jajko, sól i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto, włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj. Ułóż na nim szynkę, zaklej. Posmaruj wymieszanym jajkiem. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Dekoruj.
Bułeczki z dynią
Sposób przygotowania
1. Masło roztop i ostudź. Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj pozostałe składniki, a na końcu wlej masło. Wyrabiaj ciasto 10 minut, przykryj i odstaw na godzinę. Dynię obierz, pokrój, posól. Wrzuć do garnka, duś z dodatkiem kilku łyżek wody, zmiksuj na gładką masę.
2. Ponownie wyrób ciasto i podziel na porcje. Uformuj z nich kule i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdą spłaszcz. Kładź farsz, posiekaną pomarańczę i orzechy. Odstaw na 20 minut. Posmaruj jajkiem z mlekiem, piecz 20 minut w temp. 180°C.
Śledź z ziemniakami
Sposób przygotowania
1. Umyte filety śledziowe zalej mlekiem lub wodą i odstaw na kilka godzin. W moździerzu rozetrzyj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Śledzie osącz i natrzyj przyprawami. Cebule obierz i poszatkuj drobno. Obłóż śledzie, zalej olejem i pozostaw na kilka dni w lodówce.
2. Ziemniaki ugotuj. Wymieszaj śmietanę, jogurt, sól, pieprz, kolorowy pieprz. Kładź po kilka ziemniaków na talerze, filety śledziowe osączone z oleju polej sosem jogurtowo-śmietanowym. Udekoruj posiekanym selerem.
Cukinie zapiekane
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, przetnij, wydrąż środki, wnętrza przypraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej łyżeczkę oleju, dodaj serek topiony, słodką paprykę i jogurt. Sos gotuj przez kilka chwil.
2. Do cukinii włóż pokrojone pomidorki koktajlowe, przypraw, zalej sosem. Posyp listkami bazylii, zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z kukurydzą lub smażonymi ziemniakami.