Dania na cały tydzień
Te potrawy umilą każdy dzień. Są wyjątkowo smaczne!

Paszteciki francuskie z parówkami
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- jajko
- opakowanie parówek
- 10 dag sera żółtego np. gouda
- cukinia
- keczup
- olej
- papryka czerwona w proszku
- tymianek
- świeże oregano
- sól
- pieprz
- sezam
Sposób przygotowania
1. Ciasto francuskie rozwiń, lekko rozwałkuj. Cukinię pokrój w plastry, osól, odstaw na 20 minut. Usmaż na oleju z obu stron. 2. Z parówek zdejmij błonki, przekrój je na pół i wzdłuż na ćwiartki. Ciasto pokrój na duże prostokąty. Na każdym z nich układaj kawałki parówek, plastry cukinii, starty żółty ser, przyprawy, keczup. Zawijaj i zaklejaj, formując prostokąty. Smaruj jajkiem. 3. Paszteciki układaj na blasze, posyp sezamem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące, udekoruj listkami oregano.

Quiche z serem kozim
Składniki
- ciasto
- szklanka mąki
- 1/2 kostki masła
- żółtko
- sól
- łyżka śmietany 18 proc.
- farsz
- opakowanie sera koziego lub twardej mozzarelli
- 6 plastrów mortadeli lub szynki
- opakowanie śmietany 18 proc.
- brokuł
- koper
- sól
- pieprz
1. Masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtko, szczyptę soli i łyżkę śmietany, zagnieć ciasto. Odłóż je do lodówki na 30 minut. 2. Brokuł ugotuj na parze. Ciastem wyklej formę. Ułóż pokrojony w kostkę ser, brokuł, szynkę, koper, przyprawy. Zalej wszystko śmietaną, piecz 30 minut w temp. 180°C.

Suflet z łososiem
Składniki
- 30 dag sera gouda
- 6 jaj
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek masła
- 1,5 szklanki mleka
- natka pietruszki
- garść szpinaku
- papryka
- tłuszcz do foremek
- szczypta imbiru
- plastry łososia
- szczypta chilli
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Żółty ser zetrzyj na tarce, natkę i szpinak umyj i drobno posiekaj. Żółtka oddziel od białek. W garnku zagotuj masło z mlekiem, dodaj przesianą mąkę, przypraw solą, pieprzem i imbirem. Mieszaj. Zdejmij z ognia i masę utrzyj z żółtkami. 2. Białka ubij z odrobiną soli. Do masy z mąką dodaj szpinak, natkę, białka, pokrojone plastry łososia, posiekaną paprykę, przyprawy. Wymieszaj delikatnie. Formy wysmaruj tłuszczem, przekładaj do nich ciasto, piecz 30 minut w temp. 180°C.

Szynka w cieście
Składniki
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- 2 żółtka
- jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- mięso
- 1 kg szynki wieprzowej
- 4 owoce ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- olej
- żurawina
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz. Przyprawy stłucz w moździerzu, wymieszaj z łyżką oleju. Posmaruj szynkę, obłóż posiekaną w piórka cebulą i czosnkiem, odstaw do lodówki na noc. Usuń przyprawy, ułóż w brytfannie, piecz pod przykryciem 2 godziny. 2. Mąkę przesiej, na środku połóż zimne masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka, jajko, sól i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto, włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj. Ułóż na nim szynkę, zaklej. Posmaruj wymieszanym jajkiem. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Dekoruj.

Bułeczki z dynią
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 dag drożdży
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
- farsz
- 40 dag dyni
- sól
- 1/2 pomarańczy
- kilka orzechów nerkowca lub migdałów
Sposób przygotowania
1. Masło roztop i ostudź. Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj pozostałe składniki, a na końcu wlej masło. Wyrabiaj ciasto 10 minut, przykryj i odstaw na godzinę. Dynię obierz, pokrój, posól. Wrzuć do garnka, duś z dodatkiem kilku łyżek wody, zmiksuj na gładką masę. 2. Ponownie wyrób ciasto i podziel na porcje. Uformuj z nich kule i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdą spłaszcz. Kładź farsz, posiekaną pomarańczę i orzechy. Odstaw na 20 minut. Posmaruj jajkiem z mlekiem, piecz 20 minut w temp. 180°C.

Śledź z ziemniakami
Składniki
- 8 filetów śledziowych
- 3 szklanki mleka lub wody
- łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
- 8 owoców ziela angielskiego
- 2 cebule
- pojemnik śmietany 18 proc.
- pojemnik jogurtu
- 2 szklanki oleju rzepakowego
- 8 dużych ziemniaków
- sól
- pieprz mielony
- seler naciowy
Sposób przygotowania
1. Umyte filety śledziowe zalej mlekiem lub wodą i odstaw na kilka godzin. W moździerzu rozetrzyj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Śledzie osącz i natrzyj przyprawami. Cebule obierz i poszatkuj drobno. Obłóż śledzie, zalej olejem i pozostaw na kilka dni w lodówce. 2. Ziemniaki ugotuj. Wymieszaj śmietanę, jogurt, sól, pieprz, kolorowy pieprz. Kładź po kilka ziemniaków na talerze, filety śledziowe osączone z oleju polej sosem jogurtowo-śmietanowym. Udekoruj posiekanym selerem.

Cukinie zapiekane
Składniki
- 4 cukinie
- sól
- pieprz
- opakowanie pomidorków
- koktajlowych
- słodka papryka w proszku
- olej
- 2 duże opakowania serka topionego
- opakowanie jogurtu naturalnego
- listki bazylii
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, przetnij, wydrąż środki, wnętrza przypraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej łyżeczkę oleju, dodaj serek topiony, słodką paprykę i jogurt. Sos gotuj przez kilka chwil. 2. Do cukinii włóż pokrojone pomidorki koktajlowe, przypraw, zalej sosem. Posyp listkami bazylii, zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z kukurydzą lub smażonymi ziemniakami.