Danie dla dzieci: Rybka w stawie
Czas ok. 20 min; porcja – 160 kcal.
1. W garnku zagotuj wodę z solą. Ostrożnie włóż jajka i ugotuj na twardo (8-10 minut). Wyjmij, ostudź w zimnej wodzie, a następnie obierz ze skorupek.
2. Dwa kwadratowe plastry żółtego sera (edamskiego, gouda, morskiego lub innego ulubionego) pozostaw w całości, trzeci przekrój po przekątnej na dwa trójkąty. Ułóż je na talerzykach, tworząc zarys serowych rybek z ogonkami.
3. Pomidorki koktajlowe opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w plasterki. Obrane jajka posiekaj w półplasterki. Z części pomidorków oraz pokrojonych jajek zrób rybie łuski. Ułóż na serze.
4. Czarne oliwki pokrój w plasterki. Starannie oczyszczoną marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Liście sałaty lub kapusty opłucz, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym, dość drobno poszatkuj.
5. Do poszatkowanej zieleniny dodaj oliwki (odłóż 2 plasterki i zrób z nich rybkom oczka), startą marchewkę i resztę pomidorków. Delikatnie wymieszaj, dopraw olejem oraz solą i pieprzem do smaku. Zrób z niej bajkowy staw dla serowych rybek.