Polacy rzadko piją z niej napar. Zwalcza miażdżycę jak mało co
Często traktowana jest jako zwykły chwast. Jednak gwiazdnica pospolita skrywa w sobie niezwykłe właściwości prozdrowotne. Spotkać ją można niemal wszędzie – na łąkach, w ogrodach, przydrożach czy w parkach. Jest skarbnicą cennych substancji leczniczych i dlatego warto włączyć napar z niej do codziennej diety.

Chwast, który leczy? Mało popularna gwiazdnica pospolita skrywa wiele witamin
Gwiazdnica pospolita, znana też jako "kurdybanek", to niepozorna, ale bardzo wartościowa roślina lecznicza. Przez wielu, zwłaszcza przez ogrodników i rolników uznawana jest za zwykły chwast, ale zanim wyrzucimy ją do kosza, warto wiedzieć więcej o jej wykorzystaniu w ziołolecznictwie.

To roślina wyjątkowo odporna i mało wymagająca. Występuje powszechnie w całej Polsce i niemal na całym świecie. Preferuje gleby wilgotne i żyzne, ale radzi sobie również w trudniejszych warunkach.
Można ją spotkać przez większą część roku - w łagodniejszych klimatach rośnie nawet zimą. Przetrwa wiele, jak to chwast. Dlatego jest tak łatwo dostępna i warto czerpać z jej zalet.
Gwiazdnica to prawdziwy koktajl składników odżywczych, minerałów i witamin. Zawiera m.in.:
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- beta-karoten,
- saponiny,
- flawonoidy,
- sole mineralne (żelazo, wapń, magnez, potas),
- kwas krzemowy i garbniki.
Ta mieszanka sprawia, że gwiazdnica działa przeciwzapalnie, moczopędnie, przeciwbakteryjnie i regenerująco. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, wspomaga trawienie, a także łagodzi bóle reumatyczne i skórne. To jednak nie koniec jej wyjątkowych właściwości.
Dla kogo napar z gwiazdnicy? Wprowadź ją do swojej diety
W medycynie ludowej gwiazdnica była stosowana od wieków. Obecnie wykorzystywana jest zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W formie okładów i dodawana do maści działa na trądzik i egzemy. Popularniejsza jest jednak w formie naparu.

Mogą go pić osoby z problemami trawiennymi, cierpiące na stany zapalne układu moczowego, chcące oczyścić organizm, czy walczące z nadmiernym stresem, czy zmęczeniem.
Najczęściej jednak polecana jest osobą zmagającym się z wysokim cholesterolem i miażdżycą. Dlaczego tak się dzieje?
Miażdżyca ma podłoże zapalne, a wolne rodniki przyczyniają się do uszkodzenia naczyń krwionośnych. Gwiazdnica zawiera flawonoidy, saponiny i witaminę C, które mogą redukować stan zapalny i stres oksydacyjny.
Ponadto wcześniej stosowano gwiazdnicę, by wspierać regulację poziomu cholesterolu, choć nie ma badań klinicznych potwierdzających silne działanie hipolipemizujące. Może to być jednak efekt pośredni - poprzez wsparcie pracy wątroby i dróg żółciowych.
Lecz faktem jest, że gwiazdnica zawiera m.in. magnez, potas, wapń, co jest ważne dla zdrowia serca i regulacji ciśnienia krwi.