Deser lodowy

Oto lody z dawnych lat, które były hitem PRL-u. Wystarczy chwila, by ze zwykłych waniliowych lodów wyczarować pyszny deser, który przypomni ci smak dzieciństwa.

Deser lodowy
Deser lodowy123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 l lodów waniliowych
  • 1-2 łyżki kawy cappuccino w proszku
  • 1-2 łyżki naturalnego gorzkiego kakao
  • makaroniki
  • świeże lub mrożone owoce do dekoracji
40 min
10 porcji

Sposób przygotowania:

1. Lody podziel na trzy części. Jedną część odłóż do lodówki. Pozostałe lody pozostaw w temperaturze pokojowej, by lekko zmiękły.

2. W osobnych szklaneczkach rozpuść w odrobinie wody kawę cappuccino i kakao.

3. Formę wyłóż folią. Jedną część lodów zmiksuj z cappuccino, wyłóż na spód formy. Przykryj masą lodową z kakao. Na wierzchu umieść odłożoną jasną część lodów.

4. Zamrażaj 2 godziny. Ozdób owocami i makaronikami.

***

#POMAGAMINTERIA

Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?