Desery z malinami
Coś słodkiego i orzeźwiającego. Idealne na lato!

Beza z kremem
Sposób przygotowania
Składniki
- 4 białka
- szczypta soli
- szklanka drobnego cukru
- krem
- szklanka malin
- opakowanie śmietany kremówki
- dekoracja
- szklanka malin
- liście mięty
Sposób przygotowania
1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Do piany dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do momentu rozpuszczenia. Białka rozłóż na papierze do pieczenia. Podziel na dwa blaty. 2. Piecz 70 minut w temp. 110°C. Wyłącz piekarnik, poczekaj, aż beza wystygnie. 3. Szklankę malin zmiksuj, przetrzyj przez sito. Śmietanę kremówkę ubij. Posmaruj jeden z blatów. Polej sosem malinowym , przykryj drugim blatem. Dekoruj malinami i miętą.

Placuszkowa wieża
Składniki
- 3 jajka
- szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- dodatki
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 łyżki płatków migdałowych
- szklanka malin
- olej do smażenia
1. Jajka, mleko i olej wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao i szczyptą soli. Całość miksuj, aż składniki się połączą. Odstaw na kwadrans. Smaż placki na niewielkiej ilości oleju. 2. Placki układaj jeden na drugi. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nią deser, posyp migdałami i malinami. Podawaj od razu po polaniu placków czekoladą.