Dieta bezmięsna - zdrowsza i pobudzająca kreatywność

Sojowy schabowy albo kotlet z boczniaka, kiełbasa z ryb, a na deser - sernik z tofu. Oto, jak radzą sobie wegetarianie - choć osób jedzących mięso takie zabiegi nie przekonują. Trzeba przyznać, że dieta bezmięsna pobudza kreatywność. W środę przypada Dzień bez Mięsa.

Polska jest na czwartym miejscu pod względem liczebności wegan na świecie
Polska jest na czwartym miejscu pod względem liczebności wegan na świecie123RF/PICSEL

Wegetarianizm to świadoma rezygnacja w diecie z mięsa, w tym ryb i owoców morza, a także produktów pochodzenia zwierzęcego. Powody? Etyczne, ekologiczne, zdrowotne.

O tych ostatnich, a dokładniej o tym, jak dieta bezmięsna może wpłynąć na nasze zdrowie opowiedziała Katarzyna Gubała. Zdaniem koordynatorki kampanii "Zostań wege na 30 dni" fundacji Viva i autorki książek, m.in. "Warzywa górą!", zmieniając dietę od razu zauważymy, że poprawia nam się cera, że zupełnie inaczej wygląda nasza skóra.

- Wiele alergii czy nietolerancji, które mamy, może zniknąć, kiedy odstawimy mięso. Te krowy czy kurczaki hodowane są w skandalicznych warunkach, nie widzą słońca, kurczaki są pościskane w klatkach, dostają mnóstwo antybiotyków, chemii, żeby jakoś przeżyły, a żyją w stresie, w nerwach. I my taki kawałek mięsa - właśnie z tymi antybiotykami, z tą całą chemią i z tym stresem tego zwierzaka - dostajemy na talerz... To nie daje nam nic, oprócz kiepskiej energii - przestrzegała.

Z badania "Zachowania żywieniowe Polaków" (CBOS, 2014) wynika, że Polacy kilka razy w tygodniu spożywają posiłki zawierające mięso i jego przetwory (57 proc.), a także jajka (59 proc.). Mięso przynajmniej raz dziennie spożywa co trzeci badany (34 proc.), natomiast niewielu (14 proc.) jajka jada codziennie.

- Można zauważyć, że tych, którzy w ogóle nie jedzą mięsa, jest bardzo mało - wegetarianie stanowią 1 proc. społeczeństwa - czytamy w komunikacie z badania.

Wegetariańskie burgery z czerwonych burakówInteria Kulinaria
Eksperci radzą: jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych
Eksperci radzą: jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych123RF/PICSEL

Z kolei Malka Kafka, autorka konceptu promującego wegańskie jedzenie, uspokajała, że w związku z modą na wegetarianizm i weganizm polska kuchnia tradycyjna nie jest zagrożona. Jak podaje - co ją samą zaskakuje - Polska jest na czwartym miejscu pod względem liczebności wegan na świecie.

- Nigdy nie powiedziałabym, że kraj schabowego i kiełbasy może być w takiej czołówce. Mimo to, nie wydaje mi się, żeby Polska kuchnia tradycyjna była zagrożona. To nie jest proces, który nastąpi z dnia na dzień, że ludzie nagle przestaną zjadać zwierzęta. Będą je natomiast zastępować. Takie są trendy światowe - mówiła i zauważyła, że składniki wielu tradycyjnych dań w bardzo fajny sposób można tak zastąpić odpowiednikami, że te dania staną się daniami roślinnymi.

I tak w wegetariańskim menu można znaleźć sojowy schabowy albo kotlet z boczniaka, kiełbasę z ryb, a na deser - sernik z tofu.

- Oczywiście schabowy z boczniaka nigdy nie będzie tym samym schabowym, ale takiego kotleta można zrobić tak, że trudno go będzie odróżnić od mięsnej wersji. Można zrobić świetny bigos bez użycia mięsa. Są roślinnego pochodzenia substancje zastępujące jajka, które można używać do pierogów, makaronów, klusek. Także to wszystko jest - wyliczała.

Warto przypomnieć, że wśród zasad zdrowego odżywiania - zalecanych przez Instytut Żywności i Jedzenia w Warszawie - znajdują się te, dotyczące spożycia mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. I tak eksperci radzą: jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.

Zmysłowe smaki: Wegetariańskie burgeryInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas