Domowa pizza z pieczarkami
Tak pyszna, że na sam widok cieknie ślinka!
Sposób przygotowania
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, oliwę, sól. Wyrobić ciasto ze składników, oprószyć mąką, przykryć ściereczkę i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę.
W międzyczasie pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć razem z drobno pokrojoną ćwiartką cebuli na maśle klarowanym, z dodatkiem odrobiny soli. Odstawić.
Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do passaty pomidorowej.
Ser zetrzeć na tarce, resztę cebuli pokroić na drobne plastry.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać serem i wykładać po kolei składniki - usmażone pieczarki, cebulę. Na koniec posypać oregano i resztą przypraw. Pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego na 200 st. C i piec przez ok. 20 min.