Domowa pizza z pieczarkami

Tak pyszna, że na sam widok cieknie ślinka!

Pizza z pieczarkami
Pizza z pieczarkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, oliwę, sól. Wyrobić ciasto ze składników, oprószyć mąką, przykryć ściereczkę i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę.

W międzyczasie pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć razem z drobno pokrojoną ćwiartką cebuli na maśle klarowanym, z dodatkiem odrobiny soli. Odstawić.

Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do passaty pomidorowej. 

Ser zetrzeć na tarce, resztę cebuli pokroić na drobne plastry. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać serem i wykładać po kolei składniki - usmażone pieczarki, cebulę. Na koniec posypać oregano i resztą przypraw. Pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego na 200 st. C i piec przez ok. 20 min.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas