Reklama

Reklama

Domowa pizza z pieczarkami

Tak pyszna, że na sam widok cieknie ślinka!

Składniki - ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki - dodatki

  • passata pomidorowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego/mozzarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • oregano, papryka słodka w proszku, pieprz

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, oliwę, sól. Wyrobić ciasto ze składników, oprószyć mąką, przykryć ściereczkę i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę. 

Reklama

W międzyczasie pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć razem z drobno pokrojoną ćwiartką cebuli na maśle klarowanym, z dodatkiem odrobiny soli. Odstawić.

Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do passaty pomidorowej. 

Ser zetrzeć na tarce, resztę cebuli pokroić na drobne plastry. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać serem i wykładać po kolei składniki - usmażone pieczarki, cebulę. Na koniec posypać oregano i resztą przypraw. Pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego na 200 st. C i piec przez ok. 20 min. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje