Wędzona ryba z bałtyckiego bazarku. Czy warto kupić ją chociaż raz?
Ryby powinny regularnie znajdować się w naszym jadłospisie – wiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Niektórzy mogą się jednak zastanawiać się, czy w każdej formie będą miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Z tego powodu sprawdzamy, jakie właściwości kryje w sobie jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce, halibut. Czy wędzony będzie równie zdrowy?

Spis treści:
Ryby nie wpisują się w gust każdego. Z tego powodu często szukamy smacznych form, dzięki którym będziemy w stanie z przyjemnością włączyć je do diety. Sprawdzamy, czy halibut wędzony jest równie zdrowy, co pieczony czy smażony. Odpowiedź nie jest wcale oczywista.
Czy halibut jest zdrową rybą?
Halibut cieszy się sporą popularnością na polskich stołach ze względu na delikatne mięso oraz smak. Jest to zdrowa ryba morska, która kryje w sobie wiele witamin oraz minerałów. W jej składzie znajdziemy witaminę B12, jod, magnez, potas, wapń, zdrowe aminokwasy, a także cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Charakteryzuje się sporą zawartością białka i niską zawartością tłuszczu. Aby cieszyć się jej właściwościami zdrowotnymi, warto włączyć ją do diety.
Halibut będzie zdrowym elementem diety w każdej formie. Najkorzystniejszym dla zdrowia daniem będzie jednak ryba pieczona albo grillowana z niewielką ilością tłuszczu. Jeśli wybieramy halibuta w formie wędzonej, musimy pamiętać o kilku aspektach.
Jakie właściwości ma wędzony halibut?
Halibut wędzony ma te same składniki odżywcze, co smażony czy pieczony. Jednak w procesie wędzenia, przez wysoką temperaturę jest ich o wiele mniej. Szacuje się, że wędzona ryba ma nawet o połowę mniejszą zawartość minerałów i witamin niż jego inne formy. Minusem jest również znikoma ilość kwasów omega-3.
Nie należy jednak go omijać, ponieważ mięso w wyniku obróbki termicznej nie traci białka. W dalszym ciągu jest jego wartościowym źródłem, przez co warto włączyć go do diety. Białko jest kluczowym składnikiem, który buduje nasz organizm i jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Pomaga w procesie regeneracji tkanek, w tym włosów, skóry i paznokci. Spożywanie go w odpowiednich ilościach wspomoże działanie układu odpornościowego i przyspieszy efekty odchudzania. Dzięki niemu będziemy w stanie zachować sytość na dłużej.

Jaka porcja wędzonego halibuta będzie zdrowa?
Halibut wędzony ma dużo białka, ale również sporo tłuszczu. Z tego powodu jego wartość kaloryczna rośnie i na 100 g wynosi ok. 230 kcal. Osoby na diecie powinny na niego uważać i kontrolować wielkość porcji.
Musimy pamiętać także o tym, jak proces wędzenia wpływa na mięso. Dochodzi nie tylko do utraty składników odżywczych, ale również do przenikania przez dym do mięsa niebezpiecznych związków chemicznych. Zależnie od tego, jakiego drewna użyto do wędzenia, w rybach mogą pojawiać się związki i substancje o właściwościach bakteriobójczych i rakotwórczych. Są one niemożliwe do wyeliminowania, ponieważ to właśnie dym wędzarniczy zapewnia rybie niepowtarzalny smak i aromat. Warto jednak pamiętać, że badania wędzonych ryb wykazują, że zawartość tych związków w produktach nie przekracza dopuszczalnych norm, ustanowionych przez Komisję Europejską. Z tego powodu włączenie ich do diety nie stanowi dla nas zagrożenia. Należy jedynie zachować umiar i ograniczyć ich porcje oraz jedzenie do kilku razy w tygodniu.
Kto powinien uważać na wędzone ryby?
Na ryby wędzone ze względu na zwartość metali ciężkich powinny uważać kobiety w ciąży. Należy pamiętać, że ryby wędzone mają często wysoką zawartość sodu, przez co odradzane są osobom chorującym na nadciśnienie i choroby związane z układem krwionośnym. Mogą być również niebezpieczne dla dzieci, przez co warto kontrolować porcje i uważać na nadmiar ryb wędzonych w diecie.