Domowe ciasteczka owsiane

Chcesz mieć piękna sylwetkę i dobre samopoczucie – unikaj słodyczy. Wszyscy o tym wiemy, jednak ciężko z nich zupełnie zrezygnować. Słodycz, słodyczy nie równa. Dziś polecamy pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane – bez grama cukru!

Domowe ciasteczka owsiane to doskonała propozycja dla dzieci i dorosłych
Domowe ciasteczka owsiane to doskonała propozycja dla dzieci i dorosłych123RF/PICSEL

Teoretycznie łakomstwo i niepohamowaną ochotę na słodycze chcemy przypisać najmłodszym. A jak wygląda praktyka?

Większość z nas, niezależnie od wieku, ma czasem ochotę na połechtanie podniebienia czymś słodkim. Ważne, by zachować umiar i zdrowy rozsądek. Zależy ci na zdrowiu - przygotuj smakołyki własnoręcznie.

Gotowe słodycze (nie wyłączając reklamowanych jako zdrowa żywność) oprócz dużych ilości cukru i jego tańszych zamienników (na przykład syropu glukozowo-fruktozowego) zawierają mnóstwo chemicznych dodatków do żywności, które mają poprawiać ich konsystencję, barwę i smak.

Domowe ciasteczka owsiane to doskonała propozycja dla dzieci i dorosłych. Możemy serwować je na drugie śniadanie, do popołudniowej kawy, a także zabrać na piknik. Są sycące i cenne odżywczo, a ponadto wolne od niekorzystnych dla zdrowia konserwantów, barwników i innych chemicznych dodatków.   Czego potrzebujemy do przygotowania około 20 ciasteczek?

Smakują naprawdę doskonale
Smakują naprawdę doskonale 123RF/PICSEL

Składniki:

- 2 szklanki płatków owsianych;

- 2 jajka;

- 2 łyżki miodu;

- 6 łyżek oleju kokosowego;

- 1 łyżka cynamonu;

- 4 łyżki rodzynek;

- 3 łyżki prażonego słonecznika;

- 2 łyżki sezamu;

- 3 łyżki wiórek kokosowych.

Jak przygotować ciasteczka?

Suche składniki wsypujemy do szklanej miski i dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy miód i olej kokosowy i znów dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Ważne: nie włączamy termo obiegu, a jedynie grzałki: góra i dół.

Skomponuj własny zestaw składników

Podane składniki warto potraktować jedynie jako bazę wyjściową, a nie przepis, którego trzeba się sztywno trzymać. Rodzynki możemy zamienić na przykład na suszone śliwki, daktyle lub figi (duże owoce warto pokroić na mniejsze części), cynamon na karob, słonecznik na pestki dyni, a sezam zastąpić na przykład złotym siemieniem lnianym czy nasionami babki płesznik.

Dobrym dodatkiem może okazać się pokruszona gorzka lub mleczna czekolada, suszona żurawina, kawałki jabłek lub bananów i wiele innych produktów, które lubią domownicy. Kuchnia to nie miejsce na odtwarzanie cudzych pomysłów. Warto uruchomić wyobraźnię i pozwolić sobie na eksperymenty.

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas