Domowe trufle piernikowe
Zachwycisz nimi gości.

Składniki
- - Śmietanka 42% np. od OSM Piątnica - 150ml
- - czekolada gorzka - 2 szt.
- - orzechy włoskie łuskane - 50g
- - przyprawa piernikowa - 1 płaska łyżka
- - rum - 50ml
- - skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
- - kakao, wiórki kokosowe
- - szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum.
2. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.
Smacznego!