Dorsz norweski z balsamiczną soczewicą
Doskonała ryba!

Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 150 g kiełbaski chorizo
- 4 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 4 transze dorsza norweskiego (czerniaka)
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 1-2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć przez noc w wodzie. Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę, chorizo w plasterki.
Na łyżce oleju usmażyć chorizo na chrupko, dodać igiełki rozmarynu. Odłożyć dwie łyżki cebuli, resztę zeszklić na tłuszczu spod chorizo, dodać z marchewkę i czosnek. Po 5 minutach dodać osączoną soczewicę. Przesmażyć, wlać bulion i gotować 15-20 minut
Rybę doprawić solą i pieprzem, obtoczyć mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju 4 minuty obracając. Zdjąć z patelni. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać 2 łyżki pokrojonej cebuli i poprzekrawane na pół pomidorki, smażyć 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Soczewicę doprawić octem, solą i pieprzem i cukrem. Soczewicę podawać z rybą i pomidorami.