Jeden składnik kompletnie zmieni konsystencję. Puszyste i delikatne
Puszyste, delikatne, mięciutkie, jednym słowem – pyszne. Mowa o bardzo prostym w przygotowaniu posiłku, czyli o racuchach. Chcąc cieszyć się doskonałym smakiem racuchów, powinniśmy sięgnąć po pewien, być może dla niektórych osób, zaskakujący składnik.

Nie masz pomysłu na szybki, sycący, smaczny i tani obiad? W takim przypadku warto przygotować racuchy, które nie wymają eksperckich, kulinarnych umiejętności. Jednak idealne racuchy to nie tylko sam smak, ale i konsystencja. Tę z kolei uzyskamy dzięki pewnemu składnikowi.
Co zrobić, by nasze racuchy były puszyste i delikatne? Warto sięgnąć po kefir, który kompletnie odmieni taki posiłek. Zatem do dzieła!
Racuchy na kefirze - składniki
- 2 jajka,
- 400 ml kefiru,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka mleka w proszku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 320 g mąki pszennej,
- 2 jabłka,
- 1 banan,
- olej.
Racuchy na kefirze - przepis
Do miski wbijamy jajka, wlewamy kefir i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy cukier puder i mleko w proszku. W misce ląduje również mąka i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Jabłka i banana obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Pokrojone owoce dodajemy do naszego ciasta i ponownie mieszamy. Całość odstawiamy na 5 minut.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go do odpowiedniej temperatury. Na patelnię wykładamy po dwie, duże łyżki naszego ciasta i smażymy z obu stron do momentu, aż racuchy ładnie się zarumienią. Po usmażeniu racuchy przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe!