Dorsz pod pierzynką

Wyjątkowe danie na obiad

Składniki

  • 4 filety z dorsza (ew. innej morskiej ryby)
  • 1/2 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/4 pęczka posiekanych natki i koperku
  • 7 łyżek bułki tartej
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • masło do formy

Sposób przygotowania

Filety opłucz, wytrzyj do sucha, przekrój na pół. Przełóż je do miseczki, oprósz pieprzem. Potem skrop sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw na ok. 20 minut. Masło połącz z posiekanymi ziołami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw solą i pieprzem. Przygotuj posypkę: tartą bułkę wsyp do miseczki. Dodaj skórkę cytrynową, mielone migdały oraz parmezan. Dolej oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej  porcje ryby. Na każdym kawałku dorsza rozsmaruj trochę masła ziołowego. Posyp przygotowaną wcześniej posypką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz przez 25-30 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje