Dorsz pod pierzynką

Wyjątkowe danie na obiad

Dorsz pieczony
Dorsz pieczony123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Filety opłucz, wytrzyj do sucha, przekrój na pół. Przełóż je do miseczki, oprósz pieprzem. Potem skrop sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw na ok. 20 minut. Masło połącz z posiekanymi ziołami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw solą i pieprzem. Przygotuj posypkę: tartą bułkę wsyp do miseczki. Dodaj skórkę cytrynową, mielone migdały oraz parmezan. Dolej oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej  porcje ryby. Na każdym kawałku dorsza rozsmaruj trochę masła ziołowego. Posyp przygotowaną wcześniej posypką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz przez 25-30 minut.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas