Dorsz pod pierzynką
Wyjątkowe danie na obiad

Składniki
- 4 filety z dorsza (ew. innej morskiej ryby)
- 1/2 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- po 1/4 pęczka posiekanych natki i koperku
- 7 łyżek bułki tartej
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- masło do formy
Sposób przygotowania
Filety opłucz, wytrzyj do sucha, przekrój na pół. Przełóż je do miseczki, oprósz pieprzem. Potem skrop sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw na ok. 20 minut. Masło połącz z posiekanymi ziołami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw solą i pieprzem. Przygotuj posypkę: tartą bułkę wsyp do miseczki. Dodaj skórkę cytrynową, mielone migdały oraz parmezan. Dolej oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej porcje ryby. Na każdym kawałku dorsza rozsmaruj trochę masła ziołowego. Posyp przygotowaną wcześniej posypką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz przez 25-30 minut.