Dorsz w skorupce
Doskonały z sosem pomidorowym.

Składniki:
- 4 filety z dorsza, - 1 łyżka siekanego tymianku, - 2 łyżki siekanej natki pietruszki, - 1 cytryna, - 4 kromki chleba tostowego, - 4 łyżki masła, - 4 dojrzale pomidory, - 1 cebula, - 1 łyżka oleju, - sól, pieprz, - 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Filety z dorsza oczyścić, dokładnie osuszyć, przekroić na pół. Rybę skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą i pieprzem i włożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. 2 łyżki masła i sok z pozostałej cytryny dokładnie zmiksować. Odkroić skórkę z chleba tostowego, miąższ utrzeć na tarce i dodać do masła. Doprawić wszystko ostra papryka i połączyć z siekanymi ziołami. Na filety rybne nałożyć masę ziołową i lekko przycisnąć, zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 10 min. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym pozostałym maśle i dodać pomidory, dusić ok. 5 min., doprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z sosem pomidorowym. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.