Dorsz w skorupce

Doskonały z sosem pomidorowym.

Składniki:

Reklama

- 4 filety z dorsza,
- 1 łyżka siekanego tymianku,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 1 cytryna,
- 4 kromki chleba tostowego,
- 4 łyżki masła,
- 4 dojrzale pomidory,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:

Filety z dorsza oczyścić, dokładnie osuszyć, przekroić na pół. Rybę skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą i pieprzem i włożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. 2 łyżki masła i sok z pozostałej cytryny dokładnie zmiksować. Odkroić skórkę z chleba tostowego, miąższ utrzeć na tarce i dodać do masła. Doprawić wszystko ostra papryka i połączyć z siekanymi ziołami. Na filety rybne nałożyć masę ziołową i lekko przycisnąć, zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 10 min. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym pozostałym maśle i dodać pomidory, dusić ok. 5 min., doprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z sosem pomidorowym.
Czas przygotowania 1 h.
Przepis na 4 osoby.

Dowiedz się więcej na temat: ryby | dorsz

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje