Drożdżowa tarta z cukinią

Puszyste ciasto z warzywami i kozim serem to uczta nie tylko dla wegetarian. Idealny wypiek na rodzinny obiad!

Tarta z cukinią zadowoli podniebienia osób w różnym wieku
Tarta z cukinią zadowoli podniebienia osób w różnym wieku123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Z drożdży, cukru i letniej wody zrób zaczyn i odstaw na 15 min.

Dodaj resztę składników ciasta. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw, aby podwoiło objętość (to powinno zająć ok. godzinę). Piekarnik rozgrzej do 200ºC.

Śmietanę połącz z jajkami, twarożkiem i porem, dopraw. Ciasto rozłóż z "marginesem" w natłuszczonej, wysypanej mąką formie.

Na cieście rozłóż śmietaną z dodatkami, potem rozłóż cukinię pokrojoną w niezbyt grube plasterki.

Piecz najpierw ok. 15 min w 200ºC, po czym zmniejsz do 170°C i piecz ok. 30 min.

Podawaj ciepłe, najlepiej z dodatkiem sałaty.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Serownik mazurkowy z suszonymi śliwkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas