Drożdżowe plecionki

Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe123RF/PICSEL

Ślimak makowo-wiśniowy z jabłkami

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 op. (7 g) suszonych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka migdałowego zapachu do ciasta
  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 3 szkl. wiśni (bez pestek)
  • 3–4 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • cynamon
  • cukier puder do posypania
16 porcji

Sposób przygotowania

Kruche ciasto z owocami i beząInteria KulinariaInteria Kulinaria
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami123RF/PICSEL

Kołacz skręcany ze śliwkami

Składniki

  • 2/3 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 3 szkl. mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 dag śliwek bez pestek
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • 1 żółtko
  • tłuszcz do formy
16 porcji

Sposób przygotowania

Ciasto z malinami
Ciasto z malinami123RF/PICSEL

Chałka malinowa

Składniki

  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 szkl. mąki
  • 2 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 60 dag malin
  • 5 okrągłych biszkoptów
  • 1 op. gotowego lukru
10 porcji

Sposób przygotowania

Przepis na tradycyjną chałkęInteria KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?