Reklama

Reklama

Drożdżowe plecionki

Przygotowanie tych wypieków zabierze wprawdzie trochę czasu, ale wynagrodzi ci to ich niezrównany smak i wyjątkowo efektowny wygląd.

Ślimak makowo-wiśniowy z jabłkami

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 op. (7 g) suszonych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka migdałowego zapachu do ciasta
  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 3 szkl. wiśni (bez pestek)
  • 3–4 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzej (powinno mieć temperaturę pokojową). Masło stop, przestudź. Do dużej miseczki przesiej mąkę. Wsyp cukier oraz drożdże. Dodaj jajko i żółtko. Potem wlej ciepłe mleko, masło oraz zapach do ciasta. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. 

2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na placek (30x40 cm). Potnij go na 3 paski. Posmaruj je masą makową i posyp wiśniami. Potem zroluj. Jeden rulon zwiń, formując ślimaka. Ułóż go na środku tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Owiń pozostałymi rulonami. 

3. Jabłka umyj, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny, oprósz cynamonem. Wciśnij je między zwoje ślimaka. Odstaw na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz 40-45 minut. Oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje