Drożdżowe plecionki
Przygotowanie tych wypieków zabierze wprawdzie trochę czasu, ale wynagrodzi ci to ich niezrównany smak i wyjątkowo efektowny wygląd.
Ślimak makowo-wiśniowy z jabłkami
Sposób przygotowania
1. Mleko podgrzej (powinno mieć temperaturę pokojową). Masło stop, przestudź. Do dużej miseczki przesiej mąkę. Wsyp cukier oraz drożdże. Dodaj jajko i żółtko. Potem wlej ciepłe mleko, masło oraz zapach do ciasta. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na placek (30x40 cm). Potnij go na 3 paski. Posmaruj je masą makową i posyp wiśniami. Potem zroluj. Jeden rulon zwiń, formując ślimaka. Ułóż go na środku tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Owiń pozostałymi rulonami.
3. Jabłka umyj, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny, oprósz cynamonem. Wciśnij je między zwoje ślimaka. Odstaw na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz 40-45 minut. Oprósz cukrem pudrem.
Kołacz skręcany ze śliwkami
Sposób przygotowania
1. Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Masło stop. Do miseczki wsyp mąkę, 5 łyżek cukru i cukier waniliowy. Zrób wgłębienie. Wlej mleko z drożdżami. Odstaw na 15 minut. Wbij jajka. Dodaj masło. Zagnieć ciasto. Odstaw je na 1 godzinę. Ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek. Przytnij go, by miał dł. 65-70 cm i szer. 35-40 cm. Ze skrawków ciasta wytnij dekoracyjne listki.
2. Śliwki pokrój, połącz orzechami i resztą cukru. Posyp tym placek. Zwiń, 3-4 razy skręć wokół własnej osi. Formę (śr. 26 cm) natłuść. Ułóż w niej rulon, formując wieniec. Połóż na nim listki. Posmaruj żółtkiem. Piecz 1 godzinę w 175 st. C. Podawaj np. z sosem owocowym.
Chałka malinowa
Sposób przygotowania
1. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka. Domieszaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę i 1 łyżkę cukru wsyp do miseczki. Dodaj skórkę z cytryny, miękkie masło i jajko. Wlej wyrośnięty zaczyn. Zagnieć ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę.
2. Maliny rozgnieć z resztą cukru. Biszkopty pokrusz, wsyp do malin, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na placek 45x35 cm. Krótsze boki ponacinaj co 2-3 cm na głębokość 15 cm. Na środku rozsmaruj nadzienie. Paski z boków zawiń do środka, zakładając je na przemian. Piecz 25 min w 200 st. C. Wystudź. Oblej lukrem.