Drożdżowe z dynią
Jesień jest najlepszym sezonem na dynię. Wykorzystajmy to i zróbmy pyszne ciasto.
Przygotuj purée z dyni. Obierz dynię, usuń włókna i pestki, zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach. Chwilę podduś ją w garnku, by sok odparował. Potem zmiksuj i pozostaw do ostygnięcia. Zrób rozczyn. Rozpuść drożdże w 2-3 łyżkach ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru i łyżkę maki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. Do przesianej mąki dodaj rozczyn, żółtka, sól, cukier, cukier wanilinowy, mleko, szklankę purée z dyni oraz roztopione masło. Wyrabiaj ciasto ręką lub mikserem ze spiralnymi końcówkami. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do formy wysmarowanej masłem. Ponownie pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 50 minut.
Rada:
Gotowe, ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem albo udekorować bitą śmietaną. Wybornie smakuje także z klasyczną kruszonką.