Drożdżowe z dynią
Jesień jest najlepszym sezonem na dynię. Wykorzystajmy to i zróbmy pyszne ciasto.

Składniki
- Ok. 700-800 g dyni (na 1 szklankę purée),
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 kostki masła,
- 2 żółtka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki mleka,
- 40 g świeżych drożdży,
- cukier wanilinowy,
- szczypta soli,
- masło do posmarowania formy.
- Ewentualnie: cukier puder do posypania, bita śmietana do dekoracji.
Przygotuj purée z dyni. Obierz dynię, usuń włókna i pestki, zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach. Chwilę podduś ją w garnku, by sok odparował. Potem zmiksuj i pozostaw do ostygnięcia. Zrób rozczyn. Rozpuść drożdże w 2-3 łyżkach ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru i łyżkę maki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. Do przesianej mąki dodaj rozczyn, żółtka, sól, cukier, cukier wanilinowy, mleko, szklankę purée z dyni oraz roztopione masło. Wyrabiaj ciasto ręką lub mikserem ze spiralnymi końcówkami. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do formy wysmarowanej masłem. Ponownie pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 50 minut.
Rada:
Gotowe, ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem albo udekorować bitą śmietaną. Wybornie smakuje także z klasyczną kruszonką.