Reklama

Reklama

Drożdżowe z dynią

Jesień jest najlepszym sezonem na dynię. Wykorzystajmy to i zróbmy pyszne ciasto.

Składniki

  • Ok. 700-800 g dyni (na 1 szklankę purée),
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 kostki masła,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • cukier wanilinowy,
  • szczypta soli,
  • masło do posmarowania formy.
  • Ewentualnie: cukier puder do posypania, bita śmietana do dekoracji.

Przygotuj purée z dyni. Obierz dynię, usuń włókna i pestki, zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach. Chwilę podduś ją w garnku, by sok odparował. Potem zmiksuj i pozostaw do ostygnięcia.  Zrób rozczyn. Rozpuść drożdże w 2-3 łyżkach ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru i łyżkę maki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Reklama

Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. Do przesianej mąki dodaj rozczyn, żółtka, sól, cukier, cukier wanilinowy, mleko, szklankę purée z dyni oraz roztopione masło. Wyrabiaj ciasto ręką lub mikserem ze spiralnymi końcówkami. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do formy wysmarowanej masłem. Ponownie pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 50 minut.

Rada:

Gotowe, ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem albo udekorować bitą śmietaną. Wybornie smakuje także z klasyczną kruszonką. 


Dowiedz się więcej na temat: ciasto drożdżowe z dynią

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje