Drożdżowy kulebiak
Lubelski smakołyk

Składniki
na ciasto
- 5 dag świeżych drożdży
- 220 ml śmietany
- 50 dag mąki
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- cukier
- sól
Składniki
na farsz
- 50 dag kwaszonej kapusty
- 5 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 listki laurowe
- 2 goździki
- po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- mielony jałowiec
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
Sposób przygotowania
1. Grzyby zalej wodą, odstaw na noc, ugotuj do miękkości. Odcedź (wywar zachowaj), grzybki potnij. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy (bez jałowca). Gotuj 30 minut. Ciasto: masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj śmietanę, żółtka, mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Dolewając masło, wyrób ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
2. Cebule obierz, posiekaj, usmaż na oleju. Dodaj grzyby. Przypraw. Kapustę zdejmij z ognia, wyjmij listki laurowe. Dodaj grzyby z cebulą. Przypraw jałowcem, solą i pieprzem.
3. Do kapusty domieszaj orzechy. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na dwa placki różnej wielkości. Formę wyłóż pergaminem. Spód i brzeg wylep większym plackiem. Na cieście rozsmaruj farsz. Przykryjmniejszym plackiem. Brzegi większego placka zawiń do środka, tak by powstał dekoracyjny brzeg. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 45 minut w temp. 180°C.