Drożdżowy kulebiak

Lubelski smakołyk

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 220 ml śmietany
  • 50 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • cukier
  • sól
6

Składniki

na farsz

  • 50 dag kwaszonej kapusty
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 listki laurowe
  • 2 goździki
  • po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • mielony jałowiec
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

1. Grzyby zalej wodą, odstaw na noc, ugotuj do miękkości. Odcedź (wywar zachowaj), grzybki potnij. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy (bez jałowca). Gotuj 30 minut. Ciasto: masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj śmietanę, żółtka, mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Dolewając masło, wyrób ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. 

2. Cebule obierz, posiekaj, usmaż na oleju. Dodaj grzyby. Przypraw. Kapustę zdejmij z ognia, wyjmij listki laurowe. Dodaj grzyby z cebulą. Przypraw jałowcem, solą i pieprzem. 

3. Do kapusty domieszaj orzechy. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na dwa placki różnej wielkości. Formę wyłóż pergaminem. Spód i brzeg wylep większym plackiem. Na cieście rozsmaruj farsz. Przykryjmniejszym plackiem. Brzegi większego placka zawiń do środka, tak by powstał dekoracyjny brzeg. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 45 minut w temp. 180°C.

Szybkie i pyszne ciasto z kruszonkąInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?