Drożdżowy kulebiak

Lubelski smakołyk

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Grzyby zalej wodą, odstaw na noc, ugotuj do miękkości. Odcedź (wywar zachowaj), grzybki potnij. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy (bez jałowca). Gotuj 30 minut. Ciasto: masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj śmietanę, żółtka, mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Dolewając masło, wyrób ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. 

2. Cebule obierz, posiekaj, usmaż na oleju. Dodaj grzyby. Przypraw. Kapustę zdejmij z ognia, wyjmij listki laurowe. Dodaj grzyby z cebulą. Przypraw jałowcem, solą i pieprzem. 

3. Do kapusty domieszaj orzechy. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na dwa placki różnej wielkości. Formę wyłóż pergaminem. Spód i brzeg wylep większym plackiem. Na cieście rozsmaruj farsz. Przykryjmniejszym plackiem. Brzegi większego placka zawiń do środka, tak by powstał dekoracyjny brzeg. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 45 minut w temp. 180°C.

Szybkie i pyszne ciasto z kruszonkąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas