Dukaty z grzybami
Dla miłośników dań mącznych

Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej chlebowej
- 3 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 jajko
- 2/3 szkl. letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy;
- obłożenie
- 20 dag pieczarek
- 15 dag żółtego sera w kawałku
- 1/2 czerwonej papryki pociętej w paski
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 2 cebulki dymki
- po szczypcie mielonej słodkiej papryki, kozieradki i soli
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
1. Ciasto: wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodaj roztrzepane jajko i odrobinę wody. Zagnieć ciasto, dolewając resztę wody i oliwę. Wyrabiaj około 10 minut (aż zacznie odchodzić od brzegów miski). Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, podziel na 8 części i rozwałkuj.2. Obłożenie: pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, wrzuć na suchą patelnię. Podgrzewaj, aż grzyby zbrązowieją i odparuje woda. Dołóż masło. Dymki oczyść, pokrój w kostkę. Dodaj do pieczarek, wymieszaj. Duś 10 minut, dopraw papryką, kozieradką i solą. Żółty ser zetrzyj, wymieszaj z kremówką. 3. Na każdą pizzę połóż żółty ser, obłóż pieczarkami i paskami papryki. Piecz 20 minut w 230 st. C. Podawaj posypane świeżymi ziołami.