Reklama

Reklama

Dukaty z grzybami

Dla miłośników dań mącznych

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej chlebowej
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy;

Składniki - obłożenie

  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag żółtego sera w kawałku
  • 1/2 czerwonej papryki pociętej w paski
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 cebulki dymki
  • po szczypcie mielonej słodkiej papryki, kozieradki i soli
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

1. Ciasto: wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodaj roztrzepane jajko i odrobinę wody. Zagnieć ciasto, dolewając resztę wody i oliwę. Wyrabiaj około 10 minut (aż zacznie odchodzić od brzegów miski). Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, podziel na 8 części i rozwałkuj.

2. Obłożenie: pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, wrzuć na suchą patelnię. Podgrzewaj, aż grzyby zbrązowieją i odparuje woda. Dołóż masło. Dymki oczyść, pokrój w kostkę. Dodaj do pieczarek, wymieszaj. Duś 10 minut, dopraw papryką, kozieradką i solą. Żółty ser zetrzyj, wymieszaj z kremówką. 

3. Na każdą pizzę połóż żółty ser, obłóż pieczarkami i paskami papryki. Piecz 20 minut w 230 st. C. Podawaj posypane świeżymi ziołami.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje