Dukaty z grzybami

Dla miłośników dań mącznych

Drożdżowe placuszki z pieczarkami
Drożdżowe placuszki z pieczarkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodaj roztrzepane jajko i odrobinę wody. Zagnieć ciasto, dolewając resztę wody i oliwę. Wyrabiaj około 10 minut (aż zacznie odchodzić od brzegów miski). Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, podziel na 8 części i rozwałkuj.

2. Obłożenie: pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, wrzuć na suchą patelnię. Podgrzewaj, aż grzyby zbrązowieją i odparuje woda. Dołóż masło. Dymki oczyść, pokrój w kostkę. Dodaj do pieczarek, wymieszaj. Duś 10 minut, dopraw papryką, kozieradką i solą. Żółty ser zetrzyj, wymieszaj z kremówką. 

3. Na każdą pizzę połóż żółty ser, obłóż pieczarkami i paskami papryki. Piecz 20 minut w 230 st. C. Podawaj posypane świeżymi ziołami.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas