Dwojakie szaszłyki z dipami

Dwa rodzaje szaszłyków i dwa dipy.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 słoik (314 ml) suszonych pomidorów w oliwie z oliwek (zawartość 280 g),
- 400 g kolorowych minipapryczek,
- 800 g polędwicy jagnięcej,
- 8 małych filetów z kurczaka (po 100-120 g),
- kilka liści laurowych,
- sok z jednej cytryny,
- sól,
- pieprz,
- 1 gałązka szałwii,
- 4 połówki brzoskwini (z puszki),
- 150 ml sosu chili,
- 1-2 łyżki miodu,
- 3 plastry ananasa (z puszki),
- 1/2 słoiczka kolendry,
- 3 szalotki,
- 250 ml keczupu,
- 1-2 łyżeczki curry,
- patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Pomidory wyjąć ze słoika i osączyć, oliwę zachować. Papryczki umyć, mięso umyć i osuszyć. Jagnięcinę pokroić w duże kostki, filety z kurczaka nieco rozbić tłuczkiem. Jagnięcinę, paprykę, pomidory i liście laurowe na przemian nadziewać na patyczki. Filety nadziewać na patyczki wzdłuż całej długości. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać listki szałwii. Wszystkie szaszłyki posmarować oliwą z pod pomidorów.
Na dipy: brzoskwinie zmiksować, wymieszać z sosem chili i miodem. Ananasa drobno posiekać, kolendrę umyć, roztłuc i również zmieszać ze sosem. Szalotki umyć, pokroić w cienkie krążki. Zmieszać z keczupem, doprawić curry.
Szaszłyki grillować około 8 minut obracając. Podawać z sosami.

Czas przygotowania 45 minut
Jedna porcja zawiera 1420 kJ/339 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas