Dwukolorowe ze śliwkami
Lekki placek.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
- 60 dag śliwek
- łyżka masła
- płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj z cukrem, wlej olej i ucieraj dłuższą chwilę. Wlej śmietanę, ucieraj. Na końcu dodaj ubite białka.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do ciasta. Podziel je na pół, do połowy dosyp kakao. Do wysmarowanej masłem formy wlej ciemne ciasto, potem jasne, na końcu dodaj śliwki bez pestek. Piecz 40 minut w 180˚C.