Reklama

Reklama

Dżem z truskawek

Dżem z truskawek jest chyba najpopularniejszym przetworem, a do tego najprostszym, i właśnie dlatego z nim warto otwierać w swoim życiu rozdział pod tytułem "Ja, Wielka Przetwórczyni". Wyjdzie na pewno (i dżem, i otwarcie rozdziału), będzie przepyszny (dżem), a ty bez bólu i strat ogarniesz, o co w tym wszystkim tak naprawdę chodzi - przekonuje Patrycja Machałek w książce "Przetwory z pomysłem".

Przetestuj na tym dżemie różne metody przygotowywania przetworów, a więc usmaż tradycyjną wersję z cukrem, sprawdź wariant fit z pektyną oraz pokuś się o wersję zupełnie bezcukrową, czyli powstałą w wyniku janginizacji.

Według najbardziej tradycyjnej receptury dżem truskawkowy powinien zawierać ½ kg cukru na 1 kg owoców, ale takie szaleństwa zostaw szaleńcom. Rozsądniejszą wersję przygotujesz w taki sposób:

Reklama

1 kg truskawek
200 g cukru
2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
3 gałązki świeżej bazylii (warto!)

Truskawki opłucz, odszypułkuj i włóż do garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i bardzo powoli gotuj, często mieszając. Dodaj sok z cytryny - wyostrzy trochę smak truskawek. Nie przykrywaj garnka, pozwól nadmiarowi wody odparować. Po mniej więcej godzinie dżem jest gotowy. Po prostu go obserwuj. Kiedy trochę ściemnieje i zgęstnieje do konsystencji, którą znasz z przetworów babci - nadszedł jego czas.

Jeśli chcesz nieco urozmaicić swój dżem, dodaj do niego świeżą bazylię. Możesz to zrobić na początku gotowania lub później, kiedy owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Nie rozdrabniaj ziół. Włóż gałązki w całości i smaż w truskawkach, aż dżem będzie gotowy. Wtedy wyjmij bazylię, a dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoików i zapasteryzuj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje