Dziad
Oryginalne ciasto.
Składniki:
Na ciasto: - 50 dag mąki,
- szkl. mleka,
- 5 dag drożdży,
- 15 dag masła,
- 4 jajka,
- 10 dag cukru,
- szczypta soli,
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Na nadzienie:
- po 15 dag rodzynek, suszonych śliwek bez pestek, fig i orzechów,
- 10 dag suszonych moreli,
- 3 kawałki kandyzowanej pomarańczowej skórki
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać letnie mleko, wymieszać. Wsypać mąkę, wyrobić. Wbić jajka, dodać masę przyprawić solą, wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić, aby wyrosła. Bakalie opłukać, posiekać. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką formy wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Odstawić, aby wyrosło. Piec 50 minut w temp. 160 st. C.