Dziad
Oryginalne ciasto.

Składniki:
Na ciasto: - 50 dag mąki, - szkl. mleka, - 5 dag drożdży, - 15 dag masła, - 4 jajka, - 10 dag cukru, - szczypta soli, - tłuszcz i bułka tarta do formy Na nadzienie: - po 15 dag rodzynek, suszonych śliwek bez pestek, fig i orzechów, - 10 dag suszonych moreli, - 3 kawałki kandyzowanej pomarańczowej skórki
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać letnie mleko, wymieszać. Wsypać mąkę, wyrobić. Wbić jajka, dodać masę przyprawić solą, wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić, aby wyrosła. Bakalie opłukać, posiekać. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką formy wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Odstawić, aby wyrosło. Piec 50 minut w temp. 160 st. C.