Efektowne faszerowane patisony
Korzystaj z darów jesieni.
Składniki:
- 4 duże patisony
- sól morska
- 200 g mielonego mięsa
- 1 duża cukinia
- 10 suszonych pomidorów
- 1 por
- łyżka masła
- 1 jajko
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka harissy
- zioła: tymianek, bazylia, oregano
Przygotowanie:
1. Patisony umyj, odetnij górę i pozbaw miąższu. Posól i odstaw do góry nogami (puszcza sok). Mięso i pora przesmaż na maśle na patelni. Połącz sosy, oliwę, harissę i roztrzepane jajko. Dodaj posiekane suszone pomidory i pokrojoną w kostkę cukinię.
2. Po ostudzeniu wrzuć mięso i usmażonego pora. Nadzieniem wypełnij wydrążone i odsączone patisony, dopraw ziołami i zapiekaj 45 minut w temperaturze 180 stopni C.