Efektowne faszerowane patisony

Korzystaj z darów jesieni.

Patisony faszerować można dowolnym nadzieniem
Patisony faszerować można dowolnym nadzieniem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 duże patisony
  • sól morska
  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 duża cukinia
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 por
  • łyżka masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka harissy
  • zioła: tymianek, bazylia, oregano

Przygotowanie:

1. Patisony umyj, odetnij górę i pozbaw miąższu. Posól i odstaw do góry nogami (puszcza sok). Mięso i pora przesmaż na maśle na patelni. Połącz sosy, oliwę, harissę i roztrzepane jajko. Dodaj posiekane suszone pomidory i pokrojoną w kostkę cukinię.

2. Po ostudzeniu wrzuć mięso i usmażonego pora. Nadzieniem wypełnij wydrążone i odsączone patisony, dopraw ziołami i zapiekaj 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas