Jakie jedzenie najdłużej zalega w jelitach? Te produkty nie strawią się szybko
Uzyskanie płaskiego brzucha latem to cel wielu kobiet. Okazuje się, że największym wrogiem pięknej figury są nie tylko kalorie, ale również wzdęcia i niestrawność. Z tego powodu podpowiadamy, jakie produkty mogą powodować problemy z trawieniem i zalegać w jelitach. Ich nadmiar w diecie może skutecznie popsuć twoje samopoczucie.

Spis treści:
Wiele produktów, nawet tych zdrowych, może powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Z tego powodu sprawdzamy, jakie jedzenie może zalegać w jelitach, spowalniać proces trawienia i prowadzić do nieprzyjemnych wzdęć i niestrawności.
Jakie produkty długo zalegają w jelitach?
Nasz układ pokarmowy najgorzej radzi sobie z trawieniem utwardzonych tłuszczów, konserwantów oraz glutenu. Najdłużej w jelitach mogą zalegać produkty odzwierzęce, szczególnie tłuste mięsa, takie jak wieprzowina, boczek, karkówka czy golonka. Warto jednak pamiętać, że również nabiał, np. jajka czy sery, może stanowić wyzwanie dla układu trawiennego.
Długo zalega w jelitach także żywność wysoko przetworzona, taka jak fast foody, hamburgery, pizza, chipsy czy dania instant. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i sztucznych dodatków, jest ciężkostrawna i może powodować wzdęcia, uczucie ciężkości, gazy oraz niestrawność.
Co istotne, nie tylko produkty powszechnie uważane za niezdrowe mogą długo zalegać w jelitach. Problemem może być również żywność uboga w błonnik, np. biały ryż, jasne pieczywo czy niektóre produkty wysokobiałkowe.
W zdrowej diecie kluczowa jest równowaga - nawet produkty bogate w błonnik, jak rośliny strączkowe, mogą powodować dolegliwości trawienne. Układ pokarmowy, który nie jest przyzwyczajony do dużej ilości błonnika, może mieć trudności z jego przetwarzaniem. W takiej sytuacji może dojść do zaparć, wzdęć czy bólów brzucha.
Jakie jedzenie nie zapycha jelit?
Nasz organizm najszybciej trawi produkty bogate w błonnik, świeże warzywa, owoce oraz naturalne cukry proste. Dieta wysokowęglowodanowa - szczególnie oparta na węglowodanach złożonych - wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit, ponieważ dostarcza pożywienia dla korzystnych bakterii jelitowych i wspomaga budowę zdrowego mikrobiomu.
Dlatego warto, aby codzienny jadłospis opierał się na pełnoziarnistym pieczywie, razowym makaronie, kaszach (np. jaglanej, gryczanej, owsianej), warzywach (zwłaszcza surowych lub gotowanych na parze) oraz owocach - najlepiej zjadanych ze skórką.

Aby dodatkowo poprawić pracę jelit, warto wzbogacić dietę o siemię lniane lub nasiona chia. Zawierają one błonnik rozpuszczalny, który tworzy w jelitach żelową substancję wspomagającą przesuwanie treści pokarmowej. Mają także działanie osłonowe na błonę śluzową żołądka i mogą zapobiegać zaparciom oraz niestrawności.
Dobrze działają również kiszonki i fermentowane produkty mleczne, ponieważ są naturalnym źródłem probiotyków i wspierają florę bakteryjną jelit.
Jak poprawić trawienie?
Długość procesu trawienia zależna jest od wielu czynników i zwykle trwa od kilku do kilkunastu godzin. Aby go skrócić, możemy nie tylko zmienić nasz jadłospis, ale również nawyki. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że jelita sprawnie i dobrze funkcjonują.
Przede wszystkim warto postawić na mniejsze porcje jedzenia, ale częściej. Posiłki przyjmowane regularnie będą mniej obciążające dla układu pokarmowego niż duże, obfite dania. Dodatkowo warto zadbać o właściwe nawadnianie podczas posiłków oraz pomiędzy nimi. Płyny są potrzebne do wytwarzania enzymów trawiennych.

Aby poprawić trawienie, do jadłospisu warto włączyć produkty bogate w błonnik. Działa on jak miotełka, która pomaga pozbyć się resztek jedzenia z jelit. Dobrze jest także dodać do niej produkty probiotyczne, takie jak kiszonki czy fermentowane produkty mleczne. W taki sposób możemy polepszyć pracę układu pokarmowego. Z diety warto wyłączyć tłuste, smażone potrawy, ponieważ to właśnie one najczęściej mają tendencję do zalegania w żołądku i jelitach.
Ważne jest zadbanie o zdrowe nawyki, takie jak regularna aktywność fizyczna - pozytywnie wpływa na ruchy perystaltyczne przewodu pokarmowego. Wbrew popularnemu mitowi leżenie po jedzeniu wcale nie wpływa dobrze na pracę układu pokarmowego. Może powodować refluks, a także uczucie ciężkości. O wiele lepiej jest wybrać się na spacer.