Eskalopki z indyka
Grillowane eskalopki to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego.
Składnik:
80 dag filetu z piersi indyka
MARYNATA:
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki czystej wódki
- 1 łyżka startego imbiru
- pieprz kajeński, biały pieprz, sól, olej do posmarowania tacek
Przygotowanie:
Filet z indyka opłucz, osusz, potnij na 8 niewielkich kawałeczków. Każdy z nich lekko rozbij, nadając owalny kształt.
Przygotuj marynatę: ząbki czosnku obierz, rozetrzyj ze sporą szczyptą soli, wymieszaj olejem, sosem sojowym, miodem, wódką oraz startym imbirem. Marynatę przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem kajeńskim i białym.
Eskalopki włóż do miseczki. Polej marynatą. Wymieszaj. Przykryj folią, wstaw do lodówki na godzinę.
Tackę do grillowania posmaruj cienko olejem. Połóż na niej zamarynowane eskalopki. Postaw na rozgrzanym grillu. Piecz 15–20 minut. W czasie pieczenia często obracaj. Podawaj z warzywami.