Faszerowana głowa kalafiorowa
Efektowne i smaczne danie.
- 1 duży jędrny kalafior,
- 30 dag mięsa mielonego,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 jajek,
- 30 dag pomidorków koktajlowych,
- biała cebula,
- większa marchewka,
- sól, pieprz, mielona papryka,
- vegeta lub jarzynka,
- szklanka bulionu,
- majeranek,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Marchewkę obierz, zetrzyj, cebulę posiekaj.Na oleju podduś marchewkę z cebulą, dopraw vegetą, dodaj mięso mielone i podsmaż. Przestudź.
Z kalafiora usuń kilka środkowych różyczek. Włóż kalafior na około 10 minut do osolonego wrzątku. Odcedź, dobrze osącz. Masę mięsną wymieszaj z jajkami oraz bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem, papryką, vegetą i majerankiem. Napełnij nią wycięty w kalafiorze otwór. W formie żaroodpornej ułóż pomidorki. Na nich umieść przygotowany kalafior. Podlej bulionem. Całość wstaw do piekarnika 200 st. C. Zapiekaj około 20 minut.