Faszerowana głowa kalafiorowa
Efektowne i smaczne danie.

Składniki na 4 porcje:
- 1 duży jędrny kalafior, - 30 dag mięsa mielonego, - 3 łyżki bułki tartej, - 2 jajek, - 30 dag pomidorków koktajlowych, - biała cebula, - większa marchewka, - sól, pieprz, mielona papryka, - vegeta lub jarzynka, - szklanka bulionu, - majeranek, - olej do smażenia
Przygotowanie:
Marchewkę obierz, zetrzyj, cebulę posiekaj.Na oleju podduś marchewkę z cebulą, dopraw vegetą, dodaj mięso mielone i podsmaż. Przestudź. Z kalafiora usuń kilka środkowych różyczek. Włóż kalafior na około 10 minut do osolonego wrzątku. Odcedź, dobrze osącz. Masę mięsną wymieszaj z jajkami oraz bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem, papryką, vegetą i majerankiem. Napełnij nią wycięty w kalafiorze otwór. W formie żaroodpornej ułóż pomidorki. Na nich umieść przygotowany kalafior. Podlej bulionem. Całość wstaw do piekarnika 200 st. C. Zapiekaj około 20 minut.