Faszerowana głowa kalafiorowa

Efektowne i smaczne danie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 duży jędrny kalafior,
- 30 dag mięsa mielonego,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 jajek,
- 30 dag pomidorków koktajlowych,
- biała cebula,
- większa marchewka,
- sól, pieprz, mielona papryka,
- vegeta lub jarzynka,
- szklanka bulionu,
- majeranek,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Marchewkę obierz, zetrzyj, cebulę posiekaj.Na oleju podduś marchewkę z cebulą, dopraw vegetą, dodaj mięso mielone i podsmaż. Przestudź.
Z kalafiora usuń kilka środkowych różyczek. Włóż kalafior na około 10 minut do osolonego wrzątku. Odcedź, dobrze osącz. Masę mięsną wymieszaj z jajkami oraz bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem, papryką, vegetą i majerankiem. Napełnij nią wycięty w kalafiorze otwór. W formie żaroodpornej ułóż pomidorki. Na nich umieść przygotowany kalafior. Podlej bulionem. Całość wstaw do piekarnika 200 st. C. Zapiekaj około 20 minut.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas