Faszerowana papryka

Idealna na przystawkę!

Trzy rodzaje papryki nadziewanej mięsiem
Trzy rodzaje papryki nadziewanej mięsiem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 papryki
  • 30 dag mięsa mielonego z indyka
  • pół szklanki kaszy kuskus
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 20 dag żółtego sera
  • olej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Papryki umyj, odkrój górę, wyjmij pestki. Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Kuskus zalej szklanką wody, odstaw na 5 minut. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, pieczarki, smaż, aż odparuje nadmiar wody. Dodaj mięso, przypraw słodką papryką, solą i pieprzem, smaż 15 minut. Mięso zdejmij z ognia, wsyp starty na tarce ser, posiekaną natkę pietruszki i kuskus, wymieszaj.

2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Farsz nakładaj do przygotowanych papryk, dobrze go ubij, przykryj odkrojonymi wierzchami. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, wlej na dno szklankę wody, przykryj aluminiową folią, wstaw do piekarnika i piecz 40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij folię.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas