Faszerowana papryka
Idealna na przystawkę!
Składniki:
- 4 papryki
- 30 dag mięsa mielonego z indyka
- pół szklanki kaszy kuskus
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 20 dag żółtego sera
- olej
- pół pęczka natki pietruszki
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Papryki umyj, odkrój górę, wyjmij pestki. Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Kuskus zalej szklanką wody, odstaw na 5 minut. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, pieczarki, smaż, aż odparuje nadmiar wody. Dodaj mięso, przypraw słodką papryką, solą i pieprzem, smaż 15 minut. Mięso zdejmij z ognia, wsyp starty na tarce ser, posiekaną natkę pietruszki i kuskus, wymieszaj.
2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Farsz nakładaj do przygotowanych papryk, dobrze go ubij, przykryj odkrojonymi wierzchami. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, wlej na dno szklankę wody, przykryj aluminiową folią, wstaw do piekarnika i piecz 40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij folię.