Fińska zupa łososiowa
Z kremowym serkiem topionym. Pyszna!

Składniki
- 1 ½ litra wody
- 100 g marchwi
- 70 g selera
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 średni pomidor
- 700 g filetu z łososia
- 200 ml kwaśnej śmietany 12%
- 400 g serka topionego kremowego np. MSM Mońki
- 150 g pora (jasna część)
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz, sos sojowy do smaku
Sposób przygotowania
Do osolonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchew i seler. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pokrojonego w grubą kostkę fileta z łososia i serki topione. Kwaśną śmietanę zahartować i wlać do zupy. Por pokroić w półkrążki, pomidora w średnią kostkę i dodać do wszystkiego. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Gotować zupę 2 minuty na wolnym ogniu, następnie wyłączyć i dodać posiekany koperek.
Smacznego!