Flaczki z kurczaka

Nie masz przekonania do prawdziwych flaczków? Wypróbuj ten przepis!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  •  1 mały kurczak,
  •  1 pęczek włoszczyzny,
  •  1 cebula,
  •  2 marchwie,
  •  1 pietruszka,
  •  pół selera,
  •  3 - 4 łyżki startego żółtego sera,
  •  3 łyżki masła,
  •  2 łyżki mąki,
  •  2 - 3 ząbki czosnku,
  •  1 - 2 liście laurowe,
  •  5 - 6 ziaren ziela angielskiego,
  •  2 - 3 goździki,
  •  gałka muszkatołowa, sól, pieprz;
    Przygotowanie:
    1. Ugotować rosół. Kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Obraną cebulę przypiec w piekarniku. Włoszczyznę oczyścić, obrać, opłukać, pokroić. Kurczaka, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, wlać 1,2 l wody. Dodać przyprawy i gotować rosół na wolnym ogniu przez 50 minut.
    2. Pozostałe warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w zapałkę. Na patelni rozgrzać masło. Włożyć warzywa i podsmażyć, mieszając przez 5 minut, aż zmiękną. Oprószyć mąką i mieszając zasmażyć na złoty kolor.
    3. Rosół ostudzić, zdjąć oczka tłuszczu, przecedzić. Ponownie zagotować i dodać do niego podsmażone warzywa.
    4. Mięso kurczaka obrać z kości, pokroić na paseczki, włożyć do zupy i razem zagotować. Doprawić do smaku. Posypać startym żółtym serem.


Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas