Frytki belgijskie z sosem
Frytki to danie uniwersalne i chętnie wybierane jako samodzielny posiłek lub obiadowy dodatek. Ich sekret tkwi w dobrej jakości ziemniakach oraz we właściwie dobranych dodatkach.
Podobno pierwsze zapiski dotyczące frytek sięgają aż XV wieku, a za ich twórców uważa się Belgów. Tajemnica sukcesu frytek belgijskich polega na tym, że są one grubsze, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. A wszystko za sprawą sposobu ich przygotowania, ponieważ prawdziwe frytki belgijskie powinny zostać dwukrotnie usmażone.
Frytki coraz częściej pojawiają się na domowych stołach, jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi lub alternatywa do klasycznych ziemniaków podawanych na obiad. Samodzielnie przygotowane frytki smakują najlepiej, a dodanie do nich sosu sprawi, że poczujemy się jak na spacerze po brukselskich uliczkach
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki bez obierania kroimy na grube frytki o przekroju około 0,5cm.
2. Płuczemy je, aż do momentu, w którym woda będzie całkowicie czysta.
3. W garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju do smażenia (sprawdzamy, wrzucając kawałek ziemniaka, jeśli natychmiast pojawią się bąbelki, to znaczy, że temperatura jest odpowiednia).
4. Frytki po wyjęciu z wody bardzo dokładnie osuszamy. Muszę być bardzo suche, aby zrobiły się idealnie chrupiące.
5. Frytki smażymy do momentu, aż wypłyną na powierzchnie i pilnujemy ich przez około minutę.
6. Frytki wyjmujemy z tłuszczu na papier.
7. około 5 minutach odpoczynku ponownie wkładamy je do garnka i smażymy na złoto-brązowy kolor.
8. Podajemy z sosem.