Galantyna z nóżek i włoszczyzny

Dobrze smakuje i pięknie wygląda.

Galantyna
Galantyna123RF/PICSEL

Składniki:

  • 75 dag nóżek wieprzowych
  • 25 dag chudej wieprzowiny bez kości
  • włoszczyzna
  • 2 listki laurowe
  • Ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • Papryka marynowana
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:
1 Porąbane nóżki, mięso, warzywa i przyprawy zalej wodą. Gotuj powoli 4 godziny. Pod koniec posól. Odcedź.

2 Obierz mięso z kości, pokrój. Włóż do wywaru i zagotuj. Mocno przypraw. Pokrój marchewkę. Formę keksówkę lub małe miseczki wyłóż folią. Na dnie ułóż mięso, marchewkę, pokrojoną paprykę. Zalej wywarem.

Kiedy zastygnie, zdejmij tłuszcz. Podawaj dekorowane natką. Tak samo przyrządza się galaretkę

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas