Galaretka mięsna z warzywami

Polacy ją uwielbiają.

Galaretka mięsna z warzywami
Galaretka mięsna z warzywami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 5 podudzi z kurczaka
  • 3 skrzydełka z kaczki
  • szponder wołowy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryki
  • 2 dag żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta cukru
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę obierz, umyj, mięso oczyść, umyj. Paprykę pokrój w kostkę. Do garnka włóż włoszczyznę, mięso, liście laurowe, ziela angielskie, wlej tyle wody, by wszystko przykryła, zagotuj. Opal nad ogniem cebulę, dodaj do wywaru. Całość gotuj 1,5 godziny.

2. Wywar odcedź, mięso oddziel od kości, pokrój w paski. Odparuj połowę wywaru, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę. Przypraw, zagotuj. Paprykę i mięso układaj w foremkach, zalej wywarem. Schłodź.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas