Galaretka mięsna z warzywami
Polacy ją uwielbiają.
Składniki:
- włoszczyzna
- 5 podudzi z kurczaka
- 3 skrzydełka z kaczki
- szponder wołowy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół papryki
- 2 dag żelatyny
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- szczypta cukru
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę obierz, umyj, mięso oczyść, umyj. Paprykę pokrój w kostkę. Do garnka włóż włoszczyznę, mięso, liście laurowe, ziela angielskie, wlej tyle wody, by wszystko przykryła, zagotuj. Opal nad ogniem cebulę, dodaj do wywaru. Całość gotuj 1,5 godziny.
2. Wywar odcedź, mięso oddziel od kości, pokrój w paski. Odparuj połowę wywaru, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę. Przypraw, zagotuj. Paprykę i mięso układaj w foremkach, zalej wywarem. Schłodź.