Galaretka z chrzanu - Grażyna

30 dag utartego chrzanu (średni słoik) z kwaskiem cytrynowym, 3/4 szklanki gęstej śmietany, łyżka żelatyny, garść rodzynków, łyżka masła, łyżeczka mąki, cytryna, cukier, sól

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do 1/4 szklanki wrzącej, osolonej i ocukrzonej wody dodać chrzan wymieszany z masłem i mąką.

Zagotować i po chwili dodać spęczniałą żelatynę. Energicznie mieszając (najlepiej rózgą) zagotować i ponownie odstawić. Dodać sparzone i osączone rodzynki, a gdy chrzan przestygnie (ale żelatyna jeszcze się nie zetnie), dodać śmietanę , doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać, przelać do salaterki i wstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć galaretkę na talerz lub półmisek i udekorować gałązką natki oraz rodzynkami.

Tak przyrządzony chrzan kroi się na małe porcje jak tort, a podaje do szynki, zimnych mięs i ryb.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas