Galette z bakłażanem

Ciasta nie musisz wcześniej podpiekać

Składniki:

  • 1 i 1/4 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 120 g posiekanego zimnego masła
  • 1/4 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 szkl. zimnej wody
  • bakłażan pokrojony w plasterki
  • pokrojony pomidor i papryka
  • starty ser feta
  • sól, pieprz, oregano
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekany z. czosnku
  • żółtko
  • zielona papryka lub inne kontrastowe warzywa do dekoracji (np. mroż. fasolka)

Reklama

Przygotowanie:

1. Połącz mąkę z solą. Dodaj masło i szybko zagnieć, aż powstaną grudki. Ubij śmietanę, sok i wodę, dołóż do mąki z masłem. Wymieszaj i krótko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i schłodź przez godz.

2. Bakłażany posól, osusz. Połącz oliwę i czosnek. Do sera dodaj łyżeczkę oliwy. Dopraw solą, pieprzem, oregano.

3. Rozwałkuj ciasto. Przełóż na papier do piecz., nałóż ser (zostaw ok. 5 cm boki) i warzywa. Skrop resztą oliwy. Zawiń brzeg, posmaruj żółtkiem. Piecz 30-40 min (góra-dół, 200ºC), aż brzegi się zezłocą.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje