Galette z bakłażanem
Ciasta nie musisz wcześniej podpiekać
Galette123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 i 1/4 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 120 g posiekanego zimnego masła
- 1/4 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 szkl. zimnej wody
- bakłażan pokrojony w plasterki
- pokrojony pomidor i papryka
- starty ser feta
- sól, pieprz, oregano
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- posiekany z. czosnku
- żółtko
- zielona papryka lub inne kontrastowe warzywa do dekoracji (np. mroż. fasolka)
Przygotowanie:
1. Połącz mąkę z solą. Dodaj masło i szybko zagnieć, aż powstaną grudki. Ubij śmietanę, sok i wodę, dołóż do mąki z masłem. Wymieszaj i krótko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i schłodź przez godz.
2. Bakłażany posól, osusz. Połącz oliwę i czosnek. Do sera dodaj łyżeczkę oliwy. Dopraw solą, pieprzem, oregano.
3. Rozwałkuj ciasto. Przełóż na papier do piecz., nałóż ser (zostaw ok. 5 cm boki) i warzywa. Skrop resztą oliwy. Zawiń brzeg, posmaruj żółtkiem. Piecz 30-40 min (góra-dół, 200ºC), aż brzegi się zezłocą.