Gniazdka na ciepło
Idealna propozycja dla miłośników bakłażanów

Składniki
- 40 dag makaronu spaghetti
- 1 bakłażan
- 5 łyżek czerwonego pesto
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki suszonej bazylii
- sól
- oliwa
- starty parmezan (5 łyżek)
3-4 porcji
Sposób przygotowania
1. Bakłażan umyj, pokrój w plasterki. Podpraż na suchej patelni. Zdejmij z ognia, skrop 2 łyżkami oliwy, posyp bazylią, wlej wino. Duś, aż płyn odparuje. 2. Równocześnie ugotuj makaron. Odcedź go. Wymieszaj od razu z pesto i 2 łyżkami parmezanu. Plastry bakłażana zwiń i owiń gorącym makaronem, formując gniazdka. Posyp resztą parmezanu, zapiecz.