Gofry udekorowane leśnymi skrzatami
Czas ok. 45 min; porcja – 330 kcal.

Składniki
- 4 jajka
- sól
- 150 ml mleka
- 15 dag kwaśnej śmietany
- olej
- 20 dag mąki
- 1/2 op. proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- bita śmietana
- żelki, pianki, cukrowe posypki
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mleko połącz z żółtkami, gęstą kwaśną śmietaną oraz 50 ml oleju.
2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj do płynnych składników, zmiksuj. Delikatnie wmieszaj pianę z białek.
3. Domową gofrownicę posmaruj cienko olejem. Porcjami nakładaj przygotowane ciasto i smaż jasnozłote gofry. Postępuj tak, aż do wyczerpania ciasta.
4. Upieczone gofry lekko przestudź. Rozłóż na talerzykach. Wyciskaj mniejsze i większe kleksy bitej śmietany. Dekoruj je żelkami i piankami, tworząc wielobarwne czapeczki i buciki leśnych skrzatów. Część pianek wykorzystaj na twarze ludzików. Powciskaj posypkę w miejsce oczu i nosków.
Przygotowanie tego deseru to okazja do wspólnej zabawy. Poproś malucha, aby własnoręcznie ozdobił wypieki. Gofrowe „kratki-przegródki” aż się proszą, by powrzucać w nie kawałki świeżych owoców, wiórki kokosowe, czekoladowe płatki lub kolorowe drażetki cukrowe.