Gołąbki (po 12. miesiącu)

Gołąbki
GołąbkiRodzice w kuchni
  • 1 duża biała kapusta
  • 80 dkg chudej łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 jajko
  • 1 jarzynka
  • pół cebuli 
  • opcjonalnie dla dorosłych: kilka suszonych grzybków
  • sól
  • pieprz
  • listki laurowe
  • dla dorosłych - łyżeczka wegety 
  • natka pietruszki
  1. Ryż ugotuj w garnku, odsącz i ostudź.
  2. Mięso zmiel, po czym odbierz dziecku więcej drobiowego, a mniej wieprzowego (1 garstka na 1 gołąbka).
  3. Ryż dodaj do mięsa i wymieszaj z solą, pieprzem i wegetą. Dziecku dodaj tyle ryżu, by stanowił 1/3 mięsa i wymieszaj razem z odrobiną soli i pieprzu, łyżką posiekanej natki pietruszki.
  4. Jajko sparz, rozbij i rozkłóć widelcem. 1 łyżeczkę dodaj do masy dla dziecka, pozostałość przelej do miski z masą dla dorosłych, a następnie dokładnie wymieszaj. 
  5. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć na wrzątek kapustę, z której uprzednio wytnij głąb. Gotuj pod przykryciem 5 minut.
  6. Ciągle gotując ściągaj kolejno liście i odkładaj na talerz.
  7. Żeby łatwiej było zawijać liście, zetnij część z ich grubego końca.
  8. Mięso zawijaj w liście.
  9. Na dno dużego garnka, gdzie będą gotowały się gołąbki połóż liście kapusty, by całkowicie je przykryły. 
  10. Na liściach ułóż pokrojoną i obraną jarzynkę, suszone grzyby i cebulę. W mniejszym garnuszku dla dziecka zrób to samo tylko nie kładź na dno grzybów!
  11. W garnku ciasno układaj gołąbki. 
  12. Do garnka dla dorosłych dodaj 1/4 łyżeczki soli, pół łyżeczki wegety, listek laurowy, kilka łodyg natki pietruszki. Gołąbki przykryj dokładnie liśćmi kapusty. W garnku dla malucha po ułożeniu gołąbków wsyp szczyptę soli, 1 mały listek laurowy i kilka łodyg natki pietruszki, również przykryj wszystko liśćmi kapusty.
  13. Zalej gołąbki w obu garnkach wrzątkiem i przykryj pokrywką.
  14. Gotuj około 1,5 godziny tak, by kapusta zmiękła.