Reklama

Reklama

Gołąbki w pomidorach

Polacy je uwielbiają!

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 70 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 10 dag ryżu
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • olej do smażenia
  • vegeta
  • suszony majeranek
  • 1 listek laurowy sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Ryż opłucz na sitku, osącz, przesyp do garnka z posoloną wodą. Gotuj ok. 20 minut. Kapustę oczyść, usuń uszkodzone liście, wytnij głąb. W garnku zagotuj posoloną wodę. Włóż całą główkę kapusty, po kilku minutach wyjmij i zdejmij sparzone wierzchnie liście. Postępuj tak, aż oddzielisz wszystkie liście.

Reklama

2. Wybierz 12 największych, lekko je przestudź, zetnij zgrubiałe nerwy. Pozostałymi liśćmi wyłóż spód żaroodpornej formy.

3. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, wymieszaj z mięsem, jajkami oraz ryżem. Masę przypraw na pikantnie majerankiem, vegetą, solą oraz pieprzem i jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.

4. Porcje masy mięsnej ułóż na liściach kapusty. Brzegi liści zawiń do środka. Zwiń, formując gołąbki. Lekko obsmaż je ze wszystkich stron na oleju. Następnie ułóż w przygotowanej formie. Bulion zagotuj z pomidorami z puszki oraz listkiem laurowym. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Zalej tym gołąbki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez godzinę. Gotowe gołąbki podawaj polane sosem z dna formy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje