Gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki są czasochłonne, ale dla ich wyjątkowego smaku warto poświęcić dodatkowe minuty. Sos pomidorowy podkreśli aromat dania.

Składniki
- 1 duża biała kapusta
- 80 dkg chudej łopatki wieprzowej lub szynki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 woreczki ryżu
- 1 jajko
- 1 jarzynka
- pół cebuli
- opcjonalnie dla dorosłych: kilka suszonych grzybków
- sól
- pieprz
- listki laurowe
- dla dorosłych - łyżeczka wegety
- natka pietruszki
1. Liście kapusty dokładnie umyj i obgotuj w gorącej wodzie.
2. Cebulę obierz, drobno pokrój i usmaż na maśle na złoty kolor.
3. Mięso umyj i zmiel. Wymieszaj z cebulą, jajkiem i solą.
4. Na liściach kapusty układaj farsz mięsny i formuj gołąbki. Włóż je do rondelka z gorącą wodą. Dodaj resztę masła, obrane ze skórki, pokrojone pomidory i gotuj przez ok. 30 min. Pod koniec wlej przecier pomidorowy zmieszany z mąką.