Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki są czasochłonne, ale dla ich wyjątkowego smaku warto poświęcić dodatkowe minuty. Sos pomidorowy podkreśli aromat dania.

Są wyjątkowo smaczne
Są wyjątkowo smaczne 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 duża biała kapusta
  • 80 dkg chudej łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 jajko
  • 1 jarzynka
  • pół cebuli
  • opcjonalnie dla dorosłych: kilka suszonych grzybków
  • sól
  • pieprz
  • listki laurowe
  • dla dorosłych - łyżeczka wegety
  • natka pietruszki

1. Liście kapusty dokładnie umyj i obgotuj w gorącej wodzie.

2. Cebulę obierz, drobno pokrój i usmaż na maśle na złoty kolor.

3. Mięso umyj i zmiel. Wymieszaj z cebulą, jajkiem i solą.

4. Na liściach kapusty układaj farsz mięsny i formuj gołąbki. Włóż je do rondelka z gorącą wodą. Dodaj resztę masła, obrane ze skórki, pokrojone pomidory i gotuj przez ok. 30 min. Pod koniec wlej przecier pomidorowy zmieszany z mąką. 

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyInteria.tv
Mam dziecko
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?