Gruszka w waniliowm sosie

Deser i afrodyzjak.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 4 soczyste gruszki,
- 10 dag cukru,
- torebka cukru waniliowego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 2/3 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 6 dag cukru pudru

Przygotowanie:

Gruszki obrać, przekroić, wyjąć gniazda nasienne. 2 szklanki wody zagotować z 10 dag cukru, dodać sok z cytryny. Włożyć gruszki, gotować ok. 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. Mleko zagotować. Do żółtek powoli dolewać gorące mleko, szybko ubijając trzepaczką aż masa ostygnie. Ułożyć owoce na talerzach, polać sosem.
Czas przygotowania 25 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | gruszki | gruszka | desery | afrodyzjaki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje