Gulasz marchwiowy na ostro
Pikantny gulasz na chłodne dni
Sposób przygotowania
1. Kiełbaski potnij na duże kawałki. Cebule obierz, posiekaj. Marchewki i pietruszki obierz, opłucz, potnij w grubsze słupki. Kapustę oczyść, liście grubo poszatkuj. Łodygę selera naciowego oczyść, pokrój w plasterki. Fasolę przełóż na sitko i pozostaw tak, by dobrze ociekła z zalewy.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebule. Dodaj kiełbaski. Smaż razem jeszcze chwilę. Potem dołóż słupki marchewki i pietruszki, kawałki selera i poszatkowaną kapustę. Całość podlej niewielką ilością gorącej wody. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, wędzoną i ostrą papryką oraz cząbrem i chili.
3. Danie duś na małym płomieniu 10 minut. Dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć fasolę. Gotuj razem 10 minut. Gulasz przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Udekoruj miętą.