Reklama

Reklama

Gulasz marchwiowy na ostro

Pikantny gulasz na chłodne dni

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 8 cienkich kiełbasek (np. parówek)
  • 3 średnie cebule
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 główki kapusty (porcja wielkości dużej pomarańczy)
  • 10 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 2 puszki białej drobnej fasoli
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól czarny pieprz
  • 1 czubata łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka cząbru
  • trochę chili w proszku
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Kiełbaski potnij na duże kawałki. Cebule obierz, posiekaj. Marchewki i pietruszki obierz, opłucz, potnij w grubsze słupki. Kapustę oczyść, liście grubo poszatkuj. Łodygę selera naciowego oczyść, pokrój w plasterki. Fasolę przełóż na sitko i pozostaw tak, by dobrze ociekła z zalewy. 

Reklama

2. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebule. Dodaj kiełbaski. Smaż razem jeszcze chwilę. Potem dołóż słupki marchewki i pietruszki, kawałki selera i poszatkowaną kapustę. Całość podlej niewielką ilością gorącej wody. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, wędzoną i ostrą papryką oraz cząbrem i chili. 

3. Danie duś na małym płomieniu 10 minut. Dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć fasolę. Gotuj razem 10 minut. Gulasz przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Udekoruj miętą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje