Gulasz marchwiowy na ostro
Pikantny gulasz na chłodne dni

Składniki
- 8 cienkich kiełbasek (np. parówek)
- 3 średnie cebule
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/4 główki kapusty (porcja wielkości dużej pomarańczy)
- 10 marchewek
- 2 pietruszki
- 2 puszki białej drobnej fasoli
- 4 łyżki oliwy
- 2 puszki pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- sól czarny pieprz
- 1 czubata łyżka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka cząbru
- trochę chili w proszku
- listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Kiełbaski potnij na duże kawałki. Cebule obierz, posiekaj. Marchewki i pietruszki obierz, opłucz, potnij w grubsze słupki. Kapustę oczyść, liście grubo poszatkuj. Łodygę selera naciowego oczyść, pokrój w plasterki. Fasolę przełóż na sitko i pozostaw tak, by dobrze ociekła z zalewy.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebule. Dodaj kiełbaski. Smaż razem jeszcze chwilę. Potem dołóż słupki marchewki i pietruszki, kawałki selera i poszatkowaną kapustę. Całość podlej niewielką ilością gorącej wody. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, wędzoną i ostrą papryką oraz cząbrem i chili.
3. Danie duś na małym płomieniu 10 minut. Dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć fasolę. Gotuj razem 10 minut. Gulasz przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Udekoruj miętą.