Gulasz modry z kurczakiem
Smaczne, pełnowartościowe danie.

Składniki
- 1 mała kapusta czerwona
- 80 dag mięsa z udek kurczaka
- 1 marchewka
- 2 czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 jabłka
- 3/4 szkl. bulionu
- 3 łyżki oleju l 1 listek laurowy
- po 2 ziarenka ziela angielskiego i goździki
- 3 jagody jałowca
- po 1/2 łyżeczki kminku, suszonego tymianku i estragonu l sól
- mielony czarny pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz, potnij na drobne kawałki. Kapustę oczyść i poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Cebule i czosnek obierz, czosnek posiekaj, cebule pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim czosnek i cebule. Dodaj mięso. Smaż razem 5 minut. Dołóż kapustę wymieszaną z marchewką. Podlej bulionem. Dołóż listek laurowy, ziele angielskie, goździki i jagody jałowca. Wsyp kminek, tymianek i estragon. Przypraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś 10 minut. 2. Jabłka umyj, oczyść. Miąższ wraz ze skórką zetrzyj. Owoce dodaj do kapusty. Duś 10 minut. Ponownie przypraw. Wymieszaj z sokiem cytrynowym.