Reklama

Reklama

Gulasz modry z kurczakiem

Smaczne, pełnowartościowe danie.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta czerwona
  • 80 dag mięsa z udek kurczaka
  • 1 marchewka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jabłka
  • 3/4 szkl. bulionu
  • 3 łyżki oleju l 1 listek laurowy
  • po 2 ziarenka ziela angielskiego i goździki
  • 3 jagody jałowca
  • po 1/2 łyżeczki kminku, suszonego tymianku i estragonu l sól
  • mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz, potnij na drobne kawałki. Kapustę oczyść i poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Cebule i czosnek obierz, czosnek posiekaj, cebule pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim czosnek i cebule. Dodaj mięso. Smaż razem 5 minut. Dołóż kapustę wymieszaną z marchewką. Podlej bulionem. Dołóż listek laurowy, ziele angielskie, goździki i jagody jałowca. Wsyp kminek, tymianek i estragon. Przypraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś 10 minut. 

2. Jabłka umyj, oczyść. Miąższ wraz ze skórką zetrzyj. Owoce dodaj do kapusty. Duś 10 minut. Ponownie przypraw. Wymieszaj z sokiem cytrynowym.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy