Gulasz na czerwonym winie
Na domowym przyjęciu możesz to danie podać w wydrążonym bochenku wiejskiego chleba.

Składniki
- po 40 dag wieprzowiny oraz wołowiny gulaszowej,
- 25 dag małych cebulek,
- 20 dag marchewki,
- 2 dag smalcu,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 25 dag pieczarek,
- 15 mrożonych kurek,
- 1 łyżka masła,
- 5 łyżek śmietany kremówki,
- sól, pieprz,
- posiekana natka pietruszki oraz oregano do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Wołowinę i wieprzowinę opłucz, osusz, ew. mięso pokrój na mniejsze kawałki. Cebulki obierz, potnij na połówki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę.
2 W garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Zrumień na nim kawałeczki mięsa. Dodaj cebulki i marchewkę. Krótko razem smaż, ciągle mieszając. Potem składniki oprósz solą, pieprzem i mąką. Zasmaż. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Podlej winem oraz 3 szklankami wrzącej wody. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze ok. 90 minut.
3 Pieczarki oczyść, ew. pokrój na połówki. Wraz z kurkami podsmaż je na maśle. Podsmażone grzyby wrzuć do składników w garnku 15 minut przed końcem duszenia. Gotowy gulasz wymieszaj ze śmietaną. Przypraw do smaku solą
oraz pieprzem. Posyp posiekana
natką i udekoruj oregano.
Serwuj z kawałkiem bagietki.







