Gulasz na czerwonym winie

Na domowym przyjęciu możesz to danie podać w wydrążonym bochenku wiejskiego chleba.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Wołowinę i wieprzowinę opłucz, osusz, ew. mięso pokrój na mniejsze kawałki. Cebulki obierz, potnij na połówki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę.

2 W garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Zrumień na nim kawałeczki mięsa. Dodaj cebulki i marchewkę. Krótko razem smaż, ciągle mieszając. Potem składniki oprósz solą, pieprzem i mąką. Zasmaż. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Podlej winem oraz 3 szklankami wrzącej wody. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze ok. 90 minut.

3 Pieczarki oczyść, ew. pokrój na połówki. Wraz z kurkami podsmaż je na maśle. Podsmażone grzyby wrzuć do składników w garnku 15 minut przed końcem duszenia. Gotowy gulasz wymieszaj ze śmietaną. Przypraw do smaku solą

oraz pieprzem. Posyp posiekana

natką i udekoruj oregano.

Serwuj z kawałkiem bagietki.

Prosty przepis na wyborne leczoInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas