Weź z lodówki torebkę i dodaj dwa składniki. Szybszego obiadu nie zrobisz
Nie mamy pomysłu na obiad? Czas sprawdzić, co kryje się w naszych spiżarniach. Resztki mogą zalegać w kuchni, a żal je wyrzucić, kiedy można coś z nich szybko wyczarować. Woreczek ryżu, jajka, cebula i bułka tarta czekają w lodówce na wykorzystanie? Można zmieszać je wszystkie i przygotować kotlety, które dla babcinych mielonych będą ogromną konkurencją. Czas się wziąć do pracy i przygotować kotlety ryżowe.

Kotlety ryżowe: gratka do eksperymentów
Ryż - nie trzeba go obierać, wystarczy torebkę wrzucić do wody i ugotować. Nic prostszego? Oczywiście, ale czasami jego nadmiar zostaje w lodówce i nie zawsze wiemy, co zrobić z ryżem z wczorajszego obiadu. Okazuje się, że to wdzięczny surowiec do przygotowania aksamitnych kotlecików, które tchną nowe życie w nasze sprawdzone albo już nieco zakurzone obiadowe menu.
Kotlety z ryżu mogą być modyfikowane na setki sposobów i można dodawać do nich wszystko to, co w lodówce czeka już za długo na swoją kolej. Cebula, czosnek, papryka, oliwki, por: wszystko to, co nam wpadnie w ręce, może tam zostać należycie spożytkowane.
Wyciągnij z lodówki i bierz się do pracy

Jeśli mamy w planie przygotować kotlety ryżowe, czas poznać składniki i proporcje:
- 250 g ryżu ugotowanego na sypko,
- 2 jajka (surowe),
- 1 cebula,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Jak zrobić kotlety ryżowe? Ugotowany i ostudzony ryż przerzucamy do miski. Cebule siekamy lub kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż do zarumienienia. Zawartość patelni dodajemy do ryżu, wbijamy dwa jajka, przyprawiamy, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki, delikatnie spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z obu stron.
Pamiętaj o tym, podczas przygotowywania kotletów ryżowych

Choć kwestia przygotowywania kotletów ryżowych wydaje się łatwa, to czasami małe błędy sprawiają, że gotowanie nie tylko nie sprawia przyjemności, ale zrażamy się zaraz po pierwszym niepowodzeniu. Co jest sekretem dania? Masa na kotlety ryżowe musi się kleić. Jeśli ryż jest zbyt sypki, to nie trzeba zbytnio kombinować: można do mieszanki dodać albo jeszcze jedno jajko, albo trochę wody, albo trochę jogurtu naturalnego. Z drugiej strony, gdy masa na kotlety jest zbyt wodnista, to łyżka bułki tartej może rozwiązać problem.
Jeśli mamy trochę czasu, to po wyrobieniu masy na kotlety jajeczne, miskę z zawartością można schłodzić w lodówce na około 10 minut. Po tym czasie samo formowanie placuszków pójdzie o wiele sprawniej.
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi smakami? Wypróbuj nasze przepisy krok po kroku i odkryj kulinarne triki, które ułatwią gotowanie i uczynią je prawdziwą przyjemnością. Więcej inspiracji znajdziesz na kobieta.interia.pl














