Wyglądają jak bułka tarta, smakują jak parmezan. Włącz do diety dla jelit i odporności
Coraz częściej pojawiają się w przepisach, popularnością cieszą się zwłaszcza wśród zwolenników diet roślinnych. Nadają potrawom lekko serowy smak i są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Płatki drożdżowe - bo o nich mowa - wyglądają jak bułka tarta, ale wprowadzenie ich do diety może przynieść mnóstwo korzyści.

Spis treści:
- Płatki drożdżowe - co to za produkt?
 - Wegański parmezan, czyli jak smakują płatki drożdżowe?
 - Czy płatki drożdżowe są zdrowe?
 - Jedz dla odporności i niskiego cholesterolu
 - Kto powinien uważać na płatki drożdżowe?
 - Jak wykorzystać je w kuchni? Płatki drożdżowe to przykład uniwersalności
 
Płatki drożdżowe - co to za produkt?
Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży, najczęściej pochodząca ze szczepu Saccharomyces cerevisiae, czyli tych samych mikroorganizmów, co dobrze znane drożdże piekarskie. Produkuje się je poprzez hodowanie drożdży, następnie poddanie ich wysokiej temperaturze, suszeniu i rozdrobnieniu na drobne, lekkie płatki o złocisto-beżowym kolorze. Nie nadają się co prawda do przyrządzania puszystych wypieków, ale są w pełni bezpieczne do spożycia - nawet bez obróbki termicznej.
Wegański parmezan, czyli jak smakują płatki drożdżowe?
Drobne, lekkie płatki przypominają w pierwszej chwili bułkę tartą. Mają jednak wyjątkowy smak, często określany jako serowo-orzechowy lub umami - wyrazisty i lekko słony. Dzięki temu świetnie sprawdzają się jako zamiennik sera, szczególnie w daniach wegańskich i dietach bazujących na produktach o małej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Czy płatki drożdżowe są zdrowe?
Okazuje się, że płatki drożdżowe to produkt o znacznej wartości odżywczej. Zawierają wysokiej jakości białko roślinne, co jest informacją cenną nie tylko dla wegetarian, wegan i sportowców. Jak możemy przeczytać w serwisie Interia Zdrowie: "W Polskiej tradycyjnej kuchni jemy go za mało lub sięgamy po białko odzwierzęce, obarczone dużą ilością tłuszczów trans, obciążanych wątrobę i układ sercowo-naczyniowy". Dlatego tak ważna jest znajomość alternatywnych źródeł tego cennego dla zdrowia składnika.
Płatki drożdżowe to również bogate źródło błonnika i szeregu witamin z grupy B, w tym B1, B2, B3, B6 i B12. Dodatkowo dostarczają organizmowi żelazo, cynk, fosfor oraz magnez. Co ważne, płatki drożdżowe mają niski indeks glikemiczny - nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
Jedz dla odporności i niskiego cholesterolu
Na co pomagają płatki drożdżowe? Różnorodny skład przekłada się na wszechstronny wpływ na organizm. Przydadzą się do budowania mocnej odporności. Częste łapanie infekcji i problemy z długim powrotem do zdrowia mogą wynikać nie tylko z braków witaminy C, ale także niedoboru białka. Warto więc uwzględniać je w diecie na wiele smacznych sposobów.
Ponadto płatki drożdżowe nieaktywne wspierają układ nerwowy, pomagają w redukcji stresu i zmęczenia. Okazują się sprzymierzeńcem również w przypadku sezonowego spadku nastroju. Błonnik obecny w ich składzie działa korzystnie nie tylko na jelita, ale także wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając poziom tzw. złego cholesterolu. Wykazują działanie stymulujące regenerację organizmu po wysiłku fizycznym oraz poprawę kondycji włosów, skóry, paznokci.
Kto powinien uważać na płatki drożdżowe?
Choć są produktem zdrowym i bezpiecznym, zdarzają się odstępstwa. Nie każdy powinien włączać je do diety. Jakie są przeciwwskazania? Do grona, które powinno się ich wystrzegać, szczególnie w dużych ilościach, należą osoby:
- uczulone na drożdże;
 - z przerostem Candida - u pacjentów z chorobami grzybiczymi mogą nasilać objawy;
 - z dną moczanową - ze względu na zawartość puryn;
 - z nietolerancją histaminy - mogą nasilać reakcje alergiczne.
 
Jak wykorzystać je w kuchni? Płatki drożdżowe to przykład uniwersalności
Oto produkt niezwykle wszechstronny. Można używać go na wiele sposobów - sprawdzają się zarówno w daniach podawanych na zimno, jak i na ciepło. Płatki drożdżowe stanowią zdrowy zamiennik sera, więc nie miej oporów przed posypaniem nimi makaronu czy risotto. Nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć je do receptury pesto czy domowego hummusu. Posypać nimi można sałatki, kanapki i zapiekanki. Jako dodatek do sosów i zup zagęszczają i wzbogacają smak potraw.
Marzysz o potrawach, które wyglądają jak z restauracji, a przygotujesz je w domowym zaciszu? Wypróbuj nasze kulinarne porady i przepisy, które odmienią twoją kuchnię. Więcej znajdziesz w naszej KUCHNI









