Gulasz prosto z pieca
Przygotuj na obiad. Wszystkim posmakuje!

Składniki
- 1 kalafior
- 40 dag fileta lub mięsa z udźca indyka
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 zielona papryka
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej
- papryki
- sól
- mielony kolorowy pieprz
- 1/3 szkl. bulionu drobiowego
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę lub paski. Oprósz curry, mieloną papryką, solą i pieprzem, przemieszaj. Odłóż na 30 minut. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki, wycinając twardy głąb. Paprykę umyj, oczyść z pestek, strąk potnij w paski. 2. Pomidory wymieszaj z jajkiem, estragonem i sporą szczyptą pieprzu. Ew. dosól. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą i natrzyj rozkrojonym czosnkiem. Resztę czosnku wkrój do pomidorów. Kalafior umyj i podziel na różyczki. 3. Kurczaka wymieszaj z pomidorami i papryką. Przełóż do naczynia, podlej bulionem i wstaw do piekarnika. Przykryj folią aluminiową, piecz 30 minut w 200°C. Odsuń folię, dodaj do zapiekanki różyczki kalafiora. Przykryj i piecz kolejne 30-40 minut.