Reklama

Reklama

Gulasz prosto z pieca

Przygotuj na obiad. Wszystkim posmakuje!

Składniki

  • 1 kalafior
  • 40 dag fileta lub mięsa z udźca indyka
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej
  • papryki
  • sól
  • mielony kolorowy pieprz
  • 1/3 szkl. bulionu drobiowego
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę lub paski. Oprósz curry, mieloną papryką, solą i pieprzem, przemieszaj. Odłóż na 30 minut. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki, wycinając twardy głąb. Paprykę umyj, oczyść z pestek, strąk potnij w paski. 

2. Pomidory wymieszaj z jajkiem, estragonem i sporą szczyptą pieprzu. Ew. dosól. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą i natrzyj rozkrojonym czosnkiem. Resztę czosnku wkrój do pomidorów. Kalafior umyj i podziel na różyczki. 

3. Kurczaka wymieszaj z pomidorami i papryką. Przełóż do naczynia, podlej bulionem i wstaw do piekarnika. Przykryj folią aluminiową, piecz 30 minut w 200°C. Odsuń folię, dodaj do zapiekanki różyczki kalafiora. Przykryj i piecz kolejne 30-40 minut. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje