Gulasz wołowy
Oto smaczne danie jednogarnkowe.
1. Wołowinę umyj, dokładnie osusz, pokrój w paski lub sporą kostkę. Mięso oprósz solą, pieprzem i papryką w proszku. Cebulę obierz z łupin, posiekaj. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, opłucz i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Kilka listków natki pietruszki odłóż, resztę drobno posiekaj.
2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, po czym przełóż ją do garnka. Na tej samej patelni z dodatkiem tłuszczu smaż partiami mięso i dokładaj je do garnka z cebulą. Na koniec dodaj listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i zalej taką ilością ciepłej wody, aby tylko przykryła mięso.
3. Gulasz duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa, czyli ok. 45 min. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną. Duś dalsze 10-15 minut. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Tuż przed podaniem dodaj posiekaną natką.
4. Jeśli chcesz zaostrzyć smak potrawy, wraz z pokrojoną papryką czerwoną i żółtą dodaj do gulaszu pół posiekanej papryczki chili. Gulasz podawaj na ciepło ze smażonymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 385 kilokalorii