Herbata czosnkowa
Stawia na nogi przeziębionych, pomaga budować odporność w sezonie zwiększonej zachorowalności i smakuje bardzo interesująco.

Składniki
- 6-7 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki miodu
- 1 cytryna
- kawałek świeżego imbiru
- opcjonalnie - szczypta kurkumy
2
1. Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy, odstawiamy na 15 min.2. W czajniku zagotowujemy wodę. Zostawiamy do przestudzenia (woda, którą będziemy zalewać czosnek powinna być bardzo ciepła, ale nie wrząca).3. Posiekany czosnek umieszczamy w dzbanku, zalewamy wodą. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, kawałki imbiru i miód, możemy doprawić całość kurkumą. Wypijamy ciepłe. Napój możemy przecedzić, choć poleca się zjedzenie posiekanego czosnku. Pijemy dwa razy dziennie po pół szklanki.