Idealny farsz ruski

Tak przygotowany farsz sprawi, że pierogi ruskie będą wyśmienite!

Pierogi ruskie
Pierogi ruskie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na małej ilości masła. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

Gdy nieco przestygną, przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z cebulą.

Twaróg odsączyć, najpierw pokruszyć go widelcem a następnie dodać do farszu i dokładnie wymieszać całość łyżką. 

Farsz do pierogów doprawić do smaku solą oraz pieprzem i znów dokładnie wymieszać.  

Ciasto na pierogi rozwałkować cienko, wykrawać kółka szklanką i na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. 

Sklejać dokładnie pierogi, aby podczas gotowania nie wypływał z nich farsz.

Gotowa c w osolonej wodzie do momentu ich wypłynięcia do góry. 

Odcedzić i przełożyć na chwilkę do garnka z zimną wodą. Przełożyć pierogi na suchą ściereczkę, aby pozbyć się wody. Na koniec wyłożyć na talerz i polać skwarkami lub roztopionym masłem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas